eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Disease and economy as an economic pandemic fear and coronavirus fears or virus Outbreak and Stock market selling as a sick financial health and business recession concept with 3D illustration elements.
Nyitókép: wildpixel/Getty Images

Nagy a bizonytalanság, óvatosságra intik a vállalkozókat

A támogatott hiteleket mindenképpen érdemes megvizsgálni – mondta Horváth istván, a Sberbank treasury vezetője.

Széles tartományban emlegetik a szakértők a GDP, az euróárfolyam, a kamatok várható értékét. Kevésbé kiszámítható időszak jön a vállalkozások számára, ezért Horváth István, a Sberbank treasury vezetője azt javasolja, óvatosan érdemes most vállalkozni, bizonyos puffereket érdemes hagyni ilyen bizonytalan helyzetben. A pandémia miatt hirtelen döntések jöhetnek, a környezet változik napról napra. Máshogy kell tervezni, hogy tudjunk korrigálni – mondta az InfoRádióban.

"Én annak a híve vagyok, hogy kockáztatni érdemes, de nem ész nélkül" – mondta, és hozzátette, az a legjobb, ha a vállalkozásnál hagyunk egy kis puffert, tartalékot, illetőleg ha van mindig egy B tervünk. Szerinte azért érdemes óvatosan tervezni, mert a magyar gazdaság várható növekedési teljesítménye is széles skálán mozog, további bizonytalansági tényező a forint-euró árfolyam.

Horváth István szerint vissza fogunk térni a 355 forintos euróhoz, mert az MNB addig emeli majd a kamatokat, míg a forint kicsit magához nem tér. Azt is jelezte, nem magyar specifikum, hogy amikor ilyen bizonytalanság van, ilyen keményen gyengül a a deviza. A kamatemelési folyamat tehát hosszabb lehet, a Sberbank treasury vezetője szerint a kamatemelési ciklus csúcsa közel 4 százalék lehet valamikor 2022 első felében.

"A támogatott hiteleket mindenképpen érdemes megvizsgálni, és ha lehet, akkor fölcsippenteni, mert mindaz, ami támogatott konstrukció, az egy piacon kívüli ár, tehát ez azt jelenti, hogy valamilyen szempontból ez biztosan kedvezőbb. Érdemes ezeket a konstrukciókat kibelezni, alkatrészeire szedni, megnézni, a vállalkozásnak mi passzol, a háztartásnál mi passzol, ami jó, azzal bizony élni kell, ha lehet" – mondta Horváth István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×