INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

sberbank

horváth istván

infláció

gazdaság

gdp

forintárfolyam

Disease and economy as an economic pandemic fear and coronavirus fears or virus Outbreak and Stock market selling as a sick financial health and business recession concept with 3D illustration elements.

Nagy a bizonytalanság, óvatosságra intik a vállalkozókat

InfoRádió

A támogatott hiteleket mindenképpen érdemes megvizsgálni – mondta Horváth istván, a Sberbank treasury vezetője.

Széles tartományban emlegetik a szakértők a GDP, az euróárfolyam, a kamatok várható értékét. Kevésbé kiszámítható időszak jön a vállalkozások számára, ezért Horváth István, a Sberbank treasury vezetője azt javasolja, óvatosan érdemes most vállalkozni, bizonyos puffereket érdemes hagyni ilyen bizonytalan helyzetben. A pandémia miatt hirtelen döntések jöhetnek, a környezet változik napról napra. Máshogy kell tervezni, hogy tudjunk korrigálni – mondta az InfoRádióban.

"Én annak a híve vagyok, hogy kockáztatni érdemes, de nem ész nélkül" – mondta, és hozzátette, az a legjobb, ha a vállalkozásnál hagyunk egy kis puffert, tartalékot, illetőleg ha van mindig egy B tervünk. Szerinte azért érdemes óvatosan tervezni, mert a magyar gazdaság várható növekedési teljesítménye is széles skálán mozog, további bizonytalansági tényező a forint-euró árfolyam.

Horváth István szerint vissza fogunk térni a 355 forintos euróhoz, mert az MNB addig emeli majd a kamatokat, míg a forint kicsit magához nem tér. Azt is jelezte, nem magyar specifikum, hogy amikor ilyen bizonytalanság van, ilyen keményen gyengül a a deviza. A kamatemelési folyamat tehát hosszabb lehet, a Sberbank treasury vezetője szerint a kamatemelési ciklus csúcsa közel 4 százalék lehet valamikor 2022 első felében.

"A támogatott hiteleket mindenképpen érdemes megvizsgálni, és ha lehet, akkor fölcsippenteni, mert mindaz, ami támogatott konstrukció, az egy piacon kívüli ár, tehát ez azt jelenti, hogy valamilyen szempontból ez biztosan kedvezőbb. Érdemes ezeket a konstrukciókat kibelezni, alkatrészeire szedni, megnézni, a vállalkozásnak mi passzol, a háztartásnál mi passzol, ami jó, azzal bizony élni kell, ha lehet" – mondta Horváth István.

Nyitókép: wildpixel/Getty Images

Kapcsolódó hang

Nagy a bizonytalanság, óvatosságra intik a vállalkozókat – Horváth István, Sberbank
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018