eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma
Position to add fuel and to add AdBlue fluid to the passenger car
Nyitókép: algre/Getty Images

Kitört a dízelpánik, mindenki AdBlue-t spájzol

A nagy AdBlue-előállítók korlátozzák termelésüket, ami felhajtotta az árakat és egyes kutakon készlethiányt is előidézhet.

Mint az Infostart is megírta, a modern dízelmotorok működéséhez elengedhetetlen adalékból, az AdBlue-ból a magas földgázárak miatt egyes vegyi üzemek, mint például a szlovák Duslo, korlátozták a termelését, ami miatt az európai AdBlue-készletek csökkenni kezdtek.

A hír hallatán sokan pánikszerű felvásárlásba kezdtek, hiszen enélkül az Euro 5-ös és annál újabb dízelmotorok elektronikája letilt, a járművek nem indulnak el. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a napi.hu-nak elmondta, a környező országokban hirtelen többszörösére ugrottak az eladások, amelyre az ellátási lánc egyszerűen nem volt felkészülve.

"Mivel az igény nagy, a műtrágyagyártók ki fogják ezeket elégíteni, ugyanakkor arra számítani kell, hogy az adalék ára magasabb, mint korábban. Később ez vissza fog állni a leállásokat megelőző szintre hiszen a nagyobb kereslet most kizárólag a pánik következménye, a dízelautók, az áruszállítók vagy a mezőgazdasági gépek nem fognak hirtelen többször akkora utat megtenni, mint pár hónappal korábban. Fontos észben tartani, hogy az AdBlue nem tartható el túl sokáig, így a drágán megvett készletek lehet, hogy a hulladékudvarokban végzik" – hívta fel a figyelmet Grád Ottó.

Ha valaki nem talál AdBlue-t valamelyik benzinkúton, akkor hívja fel a nagy láncok ügyfélszolgálatát, ők segítenek majd abban, hogy hol tud hozzájutni az adalékhoz – javasolta a szakember.

Az AdBlue alakítja át az ártalmas nitrogén-oxidot vízgőzzé és nitrogénné, így mérsékelve a dízelek károsanyag kibocsátását, enélkül ezek képtelenek teljesíteni a rájuk vonatkozó emissziós előírást. Egy személyautó AdBlue-tartálya körülbelül 13-19 liter, ami körülbelül 20 ezer kilométerre elég. A hiány inkább a buszosoknál és fuvarozóknál okozhat gondot. Az átmeneti drágulása pedig beépülhet az áraikba is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×