eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Az infláció miatt érdemes vigyázni a megtakarításokra

Újabb kamatemeléssel reagált a jegybank kedden a vártnál nagyobb árdrágulásra, ezért a Sberbank szakértője szerint érdemes menedzselni a megtakarításokat, sőt akár hitelt is érdemes ilyenkor felvenni.

Nincs hiperinfláció Magyarországon, de az biztos, ha valaki csak a pénzén csücsülni és nem foglalkozik vele, az azt fogja eredményezni, hogy a vagyon reálértéke csökken. Ez azt jelenti, hogy ha ott hagyja a számláján a pénzét, akkor bizonyosan kevesebbet fog érni – mondta az InfoRádióban Horváth István. A Sberbank treasury vezetője szerint két opció van: vagy elkezdjük aktívabban menedzselni a megtakarításainkat, illetőleg ha sikerül a jövedelmünket valahogyan az inflációhoz indexálni, akkor érdemes akár hitelt is fölvenni, mert a hitelösszeg nem fog nőni, egy részét viszont az infláció elviszi.

A jegybanki alapkamat-csökkentési ciklusról azt mondta a szakértő, hogy novemberre várják az inflációs csúcsot, 6 százalék körül, és a pénzromlás nem lesz annyira gyorsan eltűnő dolog, tartósabban velünk marad. A jegybank alapforgatókönyve szerint 2022 végére, 2023 elejére érhetünk vissza az inflációs cél környékére – ez a 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékos sáv –, de valószínűleg hosszabb ideig fognak emelni, mint azt talán most a piac várja.

"Mi 2 százalék körüli alapkamatot várunk év végére, és jövőre akár arra is szükség lehet, hogy 3 százalék fölé menjen" – mondta Horváth István. Szerinte az MNB kommunikációja megfontolt, látszik, hogy a jegybanknál nem akarnak kapkodni, próbálják a kiszámíthatóságot biztosítani, illetőleg vannak olyan jelek a világgazdaságban, amelyek lehet, hogy egyfajta lassulást fognak okozni az áremelkedés ütemében.

"Akinek változó kamatozású hitele van, annak arra kell számítania, hogy magasabbak lesznek a törlesztőrészletek. Ez nem egy gyorsan ölő történet, mert a törlesztőrészletnek nem olyan gyorsan változik a nagyságrendje, de ha még feljebb megy az alapkamat, az jelenthet már olyan terhet, ami sok. Ezért érdemes fix kamatozással hitelhez jutni" – mondta a Sberbank treasury vezetője, és hozzátette, a hitelkamatok gyorsabban emelkednek egy picivel, majd követik lemaradva előbb-utóbb a verseny miatt a betéti kamatok is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×