INFORÁDIÓ
2021. október 18. hétfő
Lukács

autópálya

koncesszió

pályázat

Az M0-s autóút 11-es út és M3-as autópálya közötti szakasza Budapest határában 2014. december 11-én. Megszűnik januártól az M0-s általános díjmentessége. Az NFM közleménye szerint a körgyűrű M5-ös és M4-es (4. sz. főút), valamint M3-as autópálya és 11. sz. főút közötti szakaszai, és a gyorsforgalmi úthálózat M0-s autópályán belüli részei (például M1-es és M7-es bevezető a Budapest táblától) januártól csak matricával használhatók. Az M0-s körgyűrű egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, ezeken a szakaszokon a díj bevezetését az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé.

Három pályázó jelentkezett az autópálya-koncesszióra

Infostart

Két hazai és egy külföldi társaság vállalná a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztését és üzemeltetését.

A Forbes.hu exkluzív információi szerint két konzorcium és egy kft. pályázik a 35 éves autópálya-koncesszióra, miután hivatalosan is lezárult részvételi szakasz.

A következő társaságok jutottak tovább:

  • az osztrák Strabag AG vezette konzorcium (tagjai a Strabag Motorway Gmbh, a Colas és a Societe de Partenariats et de Projects Nouveaux)
  • a Themis magántőkealap vezette konzorcium (tagjai a Konzum PE Magántőkealap, az Opus Global Nyrt., az Opus Bridge és New way magántőkealapok, valamint további három magántőkealap: a Cronus, a Via és a Vesta)
  • a Dömper Kft., amely egy lábatlani székhelyű, 1989-es alapítású cég, tavalyi árbevétele csaknem 26 milliárd forint volt.

Ezek a cégek és konzorciumok kaptak meghívást a hamarosan induló, második ajánlattételi szakaszra. A lap úgy értesült, más cégek nem is jelentkeztek be az ajánlattételi szakaszban.

A Nemzeti Koncessziós Iroda júniusban tette közzé, hogy csaknem 2000 kilométer gyorsforgalmi útszakasz "fejlesztésének és felújításának, valamint üzemeltetésének és fenntartásának feladatait” törvényes monopólium keretében adnák oda, méghozzá 420 hónapra, azaz 35 évre.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018