eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Több tényező is megrángathatja a forint árfolyamát

Kamatváltozások, a német választások, az államadósság alakulása egyaránt kisebb-nagyobb hatást gyakorolnak – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője

A várható kamatnövekedés erősíthet egy devizát, ha csökkenni látszanak az elérhető hozamok, az általában gyengíti. A Magyar Nemzeti Bank megpróbál egy viszonylag kiszámítható pályát felvázolni – mondta az InfoRádióban Horváth István az újabb jegybanki kamatemelés forintot érintő hatásairól. A Sberbank treasury vezetője kiemelte, ma az információk sokkal gyorsabban mennek át a piacokon, ezért sokkal gyorsabbak a reakciók is, és az amplitúdójuk is nagyobb.

A szakértő beszélt a hétvégi németországi választások hatásáról is az árfolyamra, mint fogalmazott, minden változás a piacon bizonytalanságot szül, növeli a változékonyságot, ilyenkor össze-vissza mehetnek az árfolyamok.

"Magyarországnak stratégiai partnere Németország, ha ott változás jön, akkor Magyarországnak valószínűleg alkalmazkodnia kell, ez bizonytalanságot okozhat. Nem hiszem, hogy hirtelen változást okozna, de mindenképp figyelni kell, hogy milyen irányok várhatók Merkel után" – emelte ki Horváth István. Hosszabb távon sok minden attól függ, hogy melyik párt nyeri a választásokat. Ha a CDU győz, akkor a fő irányok vélhetően azonosak maradnak, ha pedig teljesen más fókusz jön, akkor alapvető változások állhatnak be. "Ugyanakkor a gazdasági kapcsolatok nagyon jók a két ország között, pici partner vagyunk Németország mértékéhez képest, de nem véletlenül van ennyi német befektetési az országban. Német befektetőként viszonylag kiszámítható a magyar piac, szerintem abban azért olyan nagy változások nem lesznek" – jegyezte meg.

A magyar állam előző héten euró- és dollárkötvényeket is kibocsátott minden korábbit meghaladó mértékben, ezzel nagyot nő a deviza-államadósság, de alacsony szintről. A legutóbbi kibocsátás előtt 17 százalék körül volt, a kibocsátás 4,5 százalékkal fogja megdobni, így 21-22 százalékra fog fölmenni a devizaadósság aránya a szakember számításai szerint.

Nekünk nagy ez a kibocsátás, de azért a világon ez nem olyan vészes mértékű" – mondta Horváth István, de hozzátette, inkább abban lát veszélyt, hogy az államadósság szintje miatt a hitelminősítők ronthatnak a kilátásaikon.

"Nem nagyon csökken a magyar államadósság, nem is látszik a választások előtt igazi kormányzati akarat arra, hogy csökkenjen, és azért ez hosszú távon a gazdasági növekedéstől von el forrásokat, a növekedési potenciál romolhat" – mondta a Sberbank treasury vezetője, de hozzátette, "teljesen logikus lépés volt, a nemzetközi hitelpiacon a jelenlét nem káros, inkább az a probléma, hogy a magyar államadósságszint elég magas".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×