INFORÁDIÓ
2021. október 27. szerda
Szabina

forintárfolyam

mnb

kamatdöntés

Gyöngülésnek indult, majd hullámozni kezdett a forint az MNB bejelentéseinek hatására

Gyöngülésnek indult, majd hullámozni kezdett a forint az MNB bejelentéseinek hatására

Infostart / MTI

Az MNB 0,15 százalékkal emelte az alapkamatot.

Jelentősen gyengült a forint kedd délután az MNB kamatdöntésének kihirdetése után: az euró jegyzése 354,56 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon, a döntés közzététele előtt egy perccel még 353,04 forinton állt a jegyzés.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa

az elemzői várakozásoknál kisebb mértékben, 15 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, 1,65 százalékra.

A testület a kamatfolyosó két szélét is 15 bázisponttal emelte.

A dollár árfolyama 300,60 forintról 301,94 forintra, a svájci franké pedig 325,37 forintról 326,77 forintra ugrott.

Az eurót kedd reggel nyolc óra körül 353,73 forinton, a dollárt 301,43 forinton, a svájci frankot pedig 325,15 forinton jegyezték.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy a monetáris tanács 25 bázisponttal, 1,75 százalékra húzza fel a jegybanki alapkamatot, miután előző három ülésének mindegyikén 30 bázispontos emelést hajtott végre.

A testület júniusban indította el kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

Frissítés: A gyengülés után erőteljes erősödésre váltott az árfolyam az euróval szemben. Amint azt a Portfolio írja, fél három tájban egészen 355-ig ütötték a forintot, de aztán a 3-kor megjelent jegybanki indoklás hatására azonnal elkezdett visszaerősödni 353,5 körülig. Ennek oka, hogy még két másik lépésről is döntött az MNB, amelyek áttételesen a forint erősödését is célozzák: tovább mérsékelte a jegybank a heti kötvényvásárlások keretösszegét (50-ről 40 milliárdra), illetve fokozatosan kiveti a forint likvidtást nyújtó swapokat, így a swappiaci hozamokat akarja feljebb tornászni, hogy végre közelítsék a jegybanki alapkamat magasságát.

Később a hullámszerű forinterősödés megállt, a 353-353,5 közötti sávban hullámzik az euró árfolyama, azaz a jelek szerint a piac még emészti, hogy a ma bejelentett hármas jegybanki döntés (vártnál kisebb kamatemelés, visszafogott heti eszközvásárlás, fokozatosan kivezetett forintnyújtó swaptenderek) összességében mennyiben is szűkítik majd a forintlikviditást.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018