eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Dublin, 2018. július 19.2018. július 12-én a dublini repülőtéren készített kép a Ryanair ír diszkont légitársaság egyik leszálló repülőgépéről. A Reuters értesülései szerint július 25-én és 26-án több mint 600 járatát törli az ír fapados légitársaság, mert alkalmazottai egy jelentős része sztrájkot kezdeményezett a silány munkakörülmények és a cég kicsinyessége miatt.  A hírügynökség szerint elsősorban belga, portugál és spanyol légiutas-kísérők tervezik a sztrájkot, ami miatt a Ryanair elővigyázatosságból járatai 12 százalékát törölte a menetrendből. A lépés mintegy 50 ezer utast érint. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

A fapados légitársaságoké lehet a koronavírus utáni jövő

Hiába igyekeznek a nemzeti légitársaságokon tőkeinjekcióval segíteni a kormányok, elemzők szerint nem a tradicionális járatoké, hanem a fapadosoké lesz majd a piac nagy része a poszt-Covid érában.

A pandémia világszerte leállásra kényszerítette a légitársaságokat, most azonban az élet első jelei elkezdtek mutatkozni az iparágban, Európában a fapadosok szegmensében – vélekednek a CNBC cikkében megszólaltatott elemzők.

"A hagyományos légitársaságok nem tudnak olyan gyorsan mozdulni, mint a világjárványból kikerülő low-cost légitársaságok" – mondta Paul Charles, a The PC Agency luxus utazási tanácsadó cég vezérigazgatója.

Éledezik a piac

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) a hónap elején közölte, hogy mind a nemzetközi, mind a belföldi járatok száma megugrott júliusban júniushoz képest, de a kereslet még mindig messze a járvány előtti szint alatt van.

Európában az utasforgalom még mindig 56,5 százalékkal maradt el 2019 júliusától.

Az easyJet brit fapados légitársaság a július és szeptember közötti három hónapban várhatóan a 2019-es szint 60 százalékát éri majd el ugyanakkor közlése szerint. Ehhez képest az IAG – a British Airways tulajdonosa – ugyanebben az időszakban csak 2019-es kapacitásának mintegy 45 százalékára számít. A Lufthansa, egy másik nemzeti légitársaság azt jósolja, hogy 2019-es szintjének mintegy 40 százalékát fogja repülni 2021 egészében. A Ryanair diszkont légitársaságnak eközben a márciusig tartó teljes pénzügyi évi forgalma 90 és 100 millió utas között lehet - ami a 2020 márciusáig tartó teljes évben repült 148,6 millió utas 60-67 százalékát jelentené.

A Ryanair részvényeinek értéke 1,8 százalékkal emelkedett az elmúlt évben. A Wizz Air részvényei 7,5 százalékkal nőttek ugyanebben az időszakban, míg az easyJet részvényei 9 százalékkal csökkentek. A Wizz Air megkereste az easyJetet egy lehetséges fúzióval kapcsolatban, de utóbbi a múlt héten elutasította az ajánlatot. Másrészt az IAG részvényeinek értéke 2,6 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben, és a Lufthansa részvényei értéke is 19,7 százalékkal alacsonyabb lett ebben az időszakban.

A fapadosoké a terep

Laura Hoy, a Hargreaves Lansdown részvényelemzője szerint a fapadosoknak nagy segítség, hogy most a rövid távú járatok irányába nőtt meg a kereslet, a jelenlegi bizonytalanság és megszorítások mellett ezek vonzóbbak az utazni vágyók számára. Mindezen túl az emberek már csak azért sem akarnak nagyon sokat repjegyre költeni, mert úgy sejtik, a pandémiás helyzet elhúzódik még egy darabig és a pénzügyi bizonytalanság is életünk része marad.

Hiába a tőkeinjekció

A fapados társaságok mindezen túl gyorsabban tudnak reagálni arra, hogy hol van szükség több járatra és oda át is tudják csoportosítani gépeiket, annak ellenére is, hogy a pandémia kezdetén egyes nemzeti légitársaságok hatalmas tőkeinjekciókat kaptak:

a Lufthansa például 9 milliárd eurónyit.

Rosszkor érkezett azonban a segítség, nem tudta a növekedést támogatni, és az is kérdéses, a kormányok meddig hajlandók elmenni légi társaságok életben tartásában.

"A hangnem meg fog változni, mivel a kormányok igyekeznek ott, ahol tudnak, eladni. Nem engedhetik meg maguknak, hogy megtartsanak néhány ilyen részesedést, inkább készpénzre váltanák őket, a magánszektorbeli vevők több innovációt juttatnának az ágazatba. Idővel lazulni fog a fuvarozók tulajdonjogára vonatkozó korlátozások egy része, különösen Európában, így most van itt az ideje, hogy több magántőke jelenjen meg az ágazatban" – mondja Paul Charles.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×