INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

befektetés

csomagolás

hiventures

stancpack

Ügyvédi karrier helyett egyedülálló magyar cégcsoportot hoztak létre

Ügyvédi karrier helyett egyedülálló magyar cégcsoportot hoztak létre

Támogatott tartalom

A csomagolástechnika iparban sikeresen működő StancPack és Royalpack cégekből álló StancPack Csoport alapítója, Hegedüs Balázs és Szoboszlai Gergely három évvel ezelőtt úgy döntött, sikeres ügyvédi karrierjüket hátrahagyva vállalattulajdonosok és befektetők lesznek. Nem bánták meg, hogy léptek, a cégcsoport növekedése pedig nem várt ütemben folyt a Hiventures támogatásával.

Hegedüs Balázs és Szoboszlai Gergely 2018-ban úgy határozott, a sikeres ügyvédi karriert hátrahagyva befekteti az évek során megkeresett saját tőkéjét, és vállalattulajdonos lesz. Hegedüs Balázs az Infostartnak elmondta, nem volt könnyű a döntés, hiszen stabil, biztonságos munkahelyük volt, de sokkal több érdemi felelősségre vágytak.

Felállítottak egy számukra fontos kritériumrendszert, és tudatosan keresték a megfelelő iparágakat és cégeket. 2018-ban végül indikatív ajánlatot tettek az ipari csomagolóvállalat, a StancPack megvételére, majd a banki finanszírozás véglegesítését és a tranzakció zárását követően lényegében azonnal át is vették a cégvezetési feladatokat.

Szoboszlai Gergely (b) és Hegedüs Balázs (j). Fotó: Pictorial Collective
Szoboszlai Gergely (b) és Hegedüs Balázs (j). Fotó: Pictorial Collective

Hogy miért épp ipari csomagolás? Szoboszlai Gergely hangsúlyozta, a mindennapi életet körülveszi és meghatározza az ipari csomagolás, épp ezért úgy gondolták, van ebben az iparágban üzleti potenciál. A cég az új menedzsment vezetésével jelentős növekedésnek indult, a felvásárlást követő két év alatt 70-80 százalékkal növelte árbevételét.

Szoboszlai és Hegedüs azonban továbbra is kereste a szakmai kihívást. Mikor a cég már szépen működött, újabb lehetőségek után néztek. Növekedni szerettek volna, felvásárlásban gondolkodtak. Így jött a képbe a Royalpack.

„A piacelemzés elvégzése után az volt a célunk, hogy olyan csomagolástechnikai cégcsoportot hozzunk létre, amilyen még nincs az országban, vagyis papírból, kartonplasztból és fából egyaránt képes egyedi csomagolásokat készíteni” – mondta Szoboszlai Gergely.

Szoboszlai Gergely (b) és Hegedüs Balázs (j). Fotó: Pictorial Collective
Szoboszlai Gergely (b) és Hegedüs Balázs (j). Fotó: Pictorial Collective

Ekkor kapcsolódott be finanszírozói oldalról a Hiventures, amelyben ideális partnerre talált a két cégtulajdonos a jóval nagyobb vállalat felvásárlásához. Zsámboki Zoltán, a Hiventures nagyvállalati befektetési igazgatója az Infostartnak elmondta, az első egyeztetésekre 2020 őszén került sor, és példátlan gyorsasággal, idén februárban már aláírták a szerződést, márciusban pedig zárták a tranzakciót.

Zsámboki Zoltán, a Hiventures nagyvállalati befektetési igazgatója a két ügyvezetővel. Fotó: Pictorial Collective
Zsámboki Zoltán, a Hiventures nagyvállalati befektetési igazgatója a két ügyvezetővel. Fotó: Pictorial Collective

„Az MFB Csoport részeként az a feladatunk, hogy segítsük az olyan tranzakciók létrejöttét, mint amilyen ez is, ahol egy előző tulajdonos a sok tíz éves munkáját jó szívvel tudja átadni egy olyan fiatalabb generációnak, amely utána 21. századi menedzsment szemlélettel viszi tovább a céget. Ez mindenki számára ideális szituáció. Kockázati tőkebefektetőként persze vannak bizonyos üzleti és profit elvárásaink, de az üzleti érdekeken túl nekünk az is fontos, hogy a magyar kkv-k magyar tulajdonosoknál maradjanak és stabil munkahelyeket biztosítanak” – mondta Zsámboki Zoltán, aki a jövővel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, egy zárt végű magántőkealap kezelőjeként a Hiventures ezekből a cégekből 5-10 éven belül várhatóan exitál, elsődlegesen a tulajdonostársaik felé.

A StancPack Csoport alapítói hangsúlyozták, elégedettek azzal, ahogy a dolgok történtek, ma sem döntenének másképp, és másokat is csak buzdítani tudnak, hogy megfelelő körültekintéssel megéri céget vásárolni.

Erről a témáról is szó lesz a Hiventures – Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás konferencián, szeptember 21-én.

Nyitókép: Pictorial Collective
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018