eur:
394.18
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Tíz év múlva kimerülhetnek a magyar termőföldek

Bardócz Zsuzsanna biokémikus szerint, ha vegyszerhasználat tovább nő, és semmi nem történik a talajok regenerálásáért, nem sok jóra számíthatunk. Az akadémikus az Agrárszektornak adott interjúban arra is kitért, hogy milyen élelmiszerek vásárlásánál kell nagyon odafigyelni a forrásra.

Bardócz Zsuzsanna úgy véli, a magyarországi termőtalajok a nagyüzemi gazdálkodás felfuttatása közben – amely az alapanyagtermelést célozza, minél olcsóbban és minél kevesebb emberi munkaerő felhasználásával – a talajok elsavasodása és folyamatos romlása természetes kísérőjelenség.

„Mezőgazdaságunk jelenleg gyarmati sorban tart minket, hiszen főleg alapanyagot termelünk, amit máshol dolgoznak fel” – magyarázta, vagyis nem csak az alapanyagokat adjuk el olcsón, de még mi fizetünk a talaj, a víz, a levegő elszennyezésével. Az akadémikus szerint, ha a jelenlegi vegyszerhasználat tovább nő, és semmi nem történik a talajok regenerálásáért, akkor

nem igazán várható, hogy 10 év múlva többre lesznek alkalmasak, mint a növények helybentartására, mert akkorra a talajélet teljesen eltűnik, illetve átalakul.

Ezzel szemben az európai országok törekszenek az ökológiai termelésbe vont területek növelésére, mert megértették, hogy ez az egyedüli módszer, amely kíméli a talajt és alkalmas annak visszaépítésére – tette hozzá az interjúban.

Az egészséges élelmiszerek termeléséhez és piacra juttatásához szükséges hazai szaktudást illetően arra hívta föl a figyelmet, hogy a jelenlegi mezőgazdasági oktatás mind a növénytermesztésben, mind az állattartásban szinte kizárólag a nagyüzemi, vegyszeres módszereket tanítja.

A hangsúly a profiton és a modern technológiákon van, a vegyszerhasználatra és a gépesítésre alapozva.

De az oktatás terén véleménye szerint hasonló a helyzet az élelmiszeriparban is. Az általános oktatás nem sokat foglalkozik az egészséges táplálkozással, még a szakemberek képzésekor is csak alig. Így az emberek nem tudják, mi lenne számukra egészséges, tápláló és mitől nem lesznek betegek – fogalmazott.

Bardócz Zsuzsanna mások mellett arra is kitért, hogy az ország lehetőségei kiválóak a biogazdálkodásra. „A kisszámú, lelkes biogazda próbálja megtenni azt, ami tőlük telik, de abban a környezetben, ahol a biotáplálék nem alapvető igény és követelmény, nem könnyű talpon maradni.”

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×