INFORÁDIÓ
2021. május 16. vasárnap
Botond, Mózes

koronavírus

gazdasági növekedés

sberbank

horváth istván

Szakértő: minden gazdasági visszaesés, egyben lehetőségek tárháza is

Szakértő: minden gazdasági visszaesés, egyben lehetőségek tárháza is

InfoRádió

A korlátozások fokozatos feloldásával a piaci szakértők a gazdaság ugrásszerű meglódulását várják, a vélemények megoszlanak a mértékéről, és az egyes ágazatok sem egyenlően fognak részesülni belőle – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

Mint Horváth István fogalmazott, mindenképpen azt várják, hogy az idei év az gazdasági teljesítmény szempontjából jobb lesz, mint a tavalyi, de az 5, néhol 6 százalékos piaci várakozásokkal szemben ennél visszafogottabb növekedést várnak, nagyjából 4 százalékost, így 2021 végére még nem fogjuk elérni a 2019-es szintet.

A szakértő szerint a vírusválság által leginkább negatívan érintett szektorok vélhetően jól fognak teljesíteni, ilyen a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, de talán nem akkora mértékben lesz javulás, mint sokan várják, mert az év egyharmada már elment. Emellett a fellendülés nyertese lehet a logisztika, a raktározás, a szállítmányozás, valamint az építőipar – elsősorban a lakhatási beruházások révén – és a kereskedelem, a lakhatási beruházások segíteni fognak.

"A kisvállalkozásokat nagyon negatívan érintette a lezárásból adódó visszaesés, nekik volt a legkisebb tartalékuk, és nagyon sokan dolgoznak a kiskereskedelemben, a szálláshely-szolgáltatásban, a vendéglátásban. Ezek a szektorok segítségükre lehetnek, az a nagy kérdés, hogy mennyire tudtak ők kitartani. Sajnos nagy valószínűséggel sok kisvállalkozás vérzett el az elmúlt egy év során" – mondta Horváth István.

A talpon maradóknak viszont, akiknek van elég tartalékuk, ez egy kiváló lehetőség, mert minden ilyen visszaesés, egyben lehetőségek tárháza is. Érdemes lehet beruházni, a kamatkörnyezet is nagyon kedvező. Számos olyan program van, amit kormányzati vagy jegybanki támogatással igénybe lehet venni – jelentette ki a Sberbank treasury vezetője.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Minden gazdasági visszaesés, egyben lehetőségek tárháza is – Horváth István, Sberbank
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018