eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Szakértő: minden gazdasági visszaesés, egyben lehetőségek tárháza is

A korlátozások fokozatos feloldásával a piaci szakértők a gazdaság ugrásszerű meglódulását várják, a vélemények megoszlanak a mértékéről, és az egyes ágazatok sem egyenlően fognak részesülni belőle – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

Mint Horváth István fogalmazott, mindenképpen azt várják, hogy az idei év az gazdasági teljesítmény szempontjából jobb lesz, mint a tavalyi, de az 5, néhol 6 százalékos piaci várakozásokkal szemben ennél visszafogottabb növekedést várnak, nagyjából 4 százalékost, így 2021 végére még nem fogjuk elérni a 2019-es szintet.

A szakértő szerint a vírusválság által leginkább negatívan érintett szektorok vélhetően jól fognak teljesíteni, ilyen a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, de talán nem akkora mértékben lesz javulás, mint sokan várják, mert az év egyharmada már elment. Emellett a fellendülés nyertese lehet a logisztika, a raktározás, a szállítmányozás, valamint az építőipar – elsősorban a lakhatási beruházások révén – és a kereskedelem, a lakhatási beruházások segíteni fognak.

"A kisvállalkozásokat nagyon negatívan érintette a lezárásból adódó visszaesés, nekik volt a legkisebb tartalékuk, és nagyon sokan dolgoznak a kiskereskedelemben, a szálláshely-szolgáltatásban, a vendéglátásban. Ezek a szektorok segítségükre lehetnek, az a nagy kérdés, hogy mennyire tudtak ők kitartani. Sajnos nagy valószínűséggel sok kisvállalkozás vérzett el az elmúlt egy év során" – mondta Horváth István.

A talpon maradóknak viszont, akiknek van elég tartalékuk, ez egy kiváló lehetőség, mert minden ilyen visszaesés, egyben lehetőségek tárháza is. Érdemes lehet beruházni, a kamatkörnyezet is nagyon kedvező. Számos olyan program van, amit kormányzati vagy jegybanki támogatással igénybe lehet venni – jelentette ki a Sberbank treasury vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×