INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

vadgazdálkodás

vadászat

koronavírus

korlátozások

jámbor lászló

omvk

Gímszarvas bika (Cervus elaphus) a szarvasbőgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2020. szeptember 19-én.

Mély sebet kapott a vadászati ágazat, de egyelőre nem halálosat

A 2020–21-es évadban a külföldi vadászvendégek 68 százaléka elmaradt. A korlátozások miatt a vadászatra jogosultak nem voltak képesek maximálisan teljesíteni a mennyiségi kilövési terveket sem, ezért félő, hogy a mezőgazdasági vadkár nagyobb mértékű, ami a vadásztársaságoknak jelentős kiadást jelent – mondta az InfoRádiónak Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnöke.

A koronavírus-járvány a vadgazdálkodást is keményen érintette. 2020-ban elsőként az őzbakvadászatra került sor, rengeteg külföldi vendégvadász maradt el. A nyáron, a kevesebb korlátozás mellett aztán ez kiegyenlítődött, mivel sok külföldi augusztusra ütemezte át a vadászatokat – mondta Jámbor László.

Ismeretes, a magyar vadgazdálkodás elsősorban a gímszarvasáról vált világhírűvé, amelynek vadászati szezonja zömében szeptemberre esik.

Az elmúlt évben a külföldi vendégek jelentős részben, a beutazás tisztázatlanságai miatt, nem tudtak Magyarországra látogatni,

nagy bevételkiesést okozva a hazai vadászatra jogosult társaságoknak – tette hozzá a szakember. A későbbi időszakban, amikor a vaddisznóvadászatok, terelő- és apróvadvadászatok szezonja következett, ugyanez a helyzet állt fönt. Összességében nagyon komoly bevételkiesést szenvedett el a hazai vadászati ágazat – ismételte meg a OMVK elnöke.

A vadgazdálkodók vesztesége 2020-ban az afrikai sertéspestis miatt ugyanakkor csökkent valamelyest. Ugyanis az állam segítette, segíti a vaddisznóállomány apasztását anyagiakkal is.

A 2020–21-es vadászati évnek hosszú távú hatásai is lehetnek – folytatta a szakember –, tekintve, hogy a külföldi vendégek közül sokan a környező országokban találtak maguknak vadászati lehetőséget, és nem tudni, hogy közülük mennyien térhetnek vissza a „békésebb” időkben. Problémát okozott az éves tervekben előírt nagyvadak létszámának terítékre hozatala, ami a vadkár szempontjából jelentős, hiszen a vadászatra jogosultak kiadásainak tetemes részét épp a mezőgazdasági és erdei vadkár jelenti.

A 2020–21-es vadászati évet túl fogják élni – tette hozzá Jámbor László, van az ágazatban annyi erő, tartalék és innovációs készség, hogy ezt az időszakot ki fogja heverni. Az viszont már egy

nagyobb probléma lenne, ha a 2021–22-es évben is hasonló helyzettel állnának szemben.

A vadászati törvény legutóbbi módosításának komoly pozitívumai a vadkárral kapcsolatos jogszabályváltozások, mindamellett, hogy a megelőzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, meg kellett teremteni a már bekövetkezett vadkár korrekt értékelésének feltételeit. Ugyanis – jegyezte meg az OMVK elnöke – korábban rendre nagy vita volt a gazdálkodók és a vadgazdálkodók közt arról, hogy mit kell kifizetni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Mély sebet kapott a vadászati ágazat, de egyelőre nem halálosat
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018