eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Háromhetes csirkék az ipari csirkéket nevelő telep egyik istállójában a Master Good cégcsoport baktalórántházai telephelyén. Az Északkelet-Magyarország területén működő cégcsoport Magyarország legnagyobb baromfihús előállítója és az egyetlen integráltan takarmánytermeléssel, baromfitenyésztéssel, keltetéssel, brojlerhizlalással és feldolgozással foglalkozó cég. A 900 embert foglalkoztató Master Good évente 100 ezer tonna takarmányt termel, 23 millió naposcsibét keltet és forgalmaz, 11 millió brojlercsirkét hizlal és 16 millió baromfit vág le és dolgoz fel. Az energia- és takarmányárak drasztikus emelkedése miatt a Baromfi Termék Tanács szerint tavaszra 20-25 százalékkal emelkedik a baromfihús ára, ezért kérte a miniszterelnöktől a termék áfájának 10 százalékra való csökkentését. 2011. március 16-án készült felvétel.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Talpra ugorhat idén a baromfiágazat

Ennek három veszélyfaktora van, de egyik sem - közvetlenül - a koronavírus.

A kacsa- és a libatenyésztők arra számítanak, hogy az idén jelentősen nő a termelésük, de a teljes baromfiágazat bővülést vár az év során - írta a Világgazdaság hétfőn, hozzátéve ugyanakkor, hogy a helyzetet bonyolítja a madárinfluenza veszélye, a takarmány drágulása és a sertésárak mélyrepülése.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója a lapnak elmondta: a tavalyinál bő másfélszer több kacsa és majdnem 40 százalékkal több liba felvásárlását tervezik a baromfipiacon, és a mennyiség összességében is több mint 12 százalékkal bővülhet. Úgy vélik, a termelés elérheti a 2019-es szintet.

Aggasztó azonban, és akár meg is változtathatja a várt pozitív trendet a baromfitakarmány-árak emelkedése, a tápok máris 10-20 százalékkal drágultak a terméktanács adatai szerint. A takarmány az élő állat önköltségének átlagosan a kétharmadát teszi ki.

A lap cikke szerint ha Magyarország meg tudja tartani a többi uniós országhoz képest viszonylag madárinfluenza-mentes állapotot - hiszen itt csupán két kitörés volt, míg Franciaországban kevés híján háromszáz -, akkor a piaci körülmények a készletek leolvadása után kedveznének a magyar baromfitermelőknek.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×