eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Tojások egy árus standján Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án. A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalékról, a friss tejé 18 százalékról 5 százalékra csökkent január 1-jén.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Drágulhatnak a tojások

A takarmány-alapanyagok árának emelkedése lökheti fel a tojások árát - de nem törvényszerűen.

A héjas étkezési tojások átadási árainak emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a Baromfi Termék Tanácsba tömörült tojástermelő vállalkozások a takarmányok és a takarmány-alapanyagok drágulása miatt - közölte a Tojásszövetség hétfőn.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataira hivatkozva kiemelték: a gabonafélék 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben, a takarmánykukorica ára 2021 januárjának második hetében már meghaladta a tonnánkénti 60 ezer forintot. Hasonlóan alakulnak a kész takarmányok árai is - tették hozzá.

A szövetség szerint az előrejelzések alapján várhatóan az áremelkedés folytatódik, így a kész takarmányoknál az idei év első felében további 10 százalékos drágulás várható.

A gazdálkodók szerint az átadási árak emelésének nem kell szükségszerűen megjelennie a fogyasztói árakban, mert azok nagymértékben függnek a kereskedők árképzési gyakorlatától is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×