INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

lánchíd

felújítás

költség

tarlós istván

A nemzeti színű fényfestés Lánchídon az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján, 2020. június 4-én.

Drágább lesz a Lánchíd felújítása, nem olcsóbb - Tarlós István megszólalt

Infostart / MTI

Nem olcsóbb, hanem drágább lesz a Lánchíd felújítása - mondta Tarlós István volt főpolgármester a Magyar Nemzet honlapján pénteken megjelent interjúban.

Ha a főváros elfogadta volna az egy évvel ezelőtti ajánlatot úgy, hogy módosítják az engedélyt és csakis a Lánchíd felújítását kérik, akkor jelen állás szerint 4,9 milliárdot spórolt volna Budapest a beruházáson - mondta.

"Nem értem, hogy min lehet vitatkozni. Eredetileg a projekt több logikus elemből állt, a Lánchíd, konkrétan a híd felújítása, a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni felújítás, valamint a Váralagút felújítása" - emlékeztetett Tarlós István.

Hozzátette: az ő vezetése alatt beérkezett legkedvezőbb pályázat szerint a Lánchíd, a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni felújítás legkedvezőbb ajánlata áfával és tartalékkerettel együtt 31 milliárd 296 millió 775 ezer forint volt. Ezen belül egyértelműen elkülöníthető volt magában a Lánchíd ára - a Széchenyi tér nélkül -, ami áfával és tartalékkerettel együtt 21 milliárd 803 millió 833 ezer forint volt.

Most a főváros úgy döntött, hogy csak a Lánchidat újítja fel és csak a Lánchíd felújítására fogadta el a 26,7 milliárd forintot. És azt állítja valaki, hogy ez nyolcmilliárd forinttal kedvezőbb ajánlat, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt. Ez nem igaz, mert a Lánchíd ára, ha összehasonlítjuk a 21,8 milliárdot a 26,7 milliárddal, vagyis a Lánchidat a Lánchíddal, akkor nem nyolcmilliárddal olcsóbb, hanem 4,9 milliárddal drágább, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt - mondta a volt főpolgármester.

Valaki azt csinálta most a fővárosnál, hogy a Lánchíd árát összehasonlította a Lánchíd és a Széchényi tér korábbi árának összegével, ami számtanilag "svindli",

hiszen a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni rendezés ebben az ajánlatban és ebben a 26,7 milliárdban nincs benne. Annyit kellett volna tenni pont egy évvel ezelőtt, hogy módosítják az engedélyezési okiratot csak a Lánchídra és megrendelik csak a Lánchidat, ami így a jelenleginél 4,9 milliárddal olcsóbb lett volna. Nem lehet az almát a körtével összehasonlítani, nem is értem, hogy min lehet vitatkozni - fogalmazott Tarlós István.

Nem is tudom, hogy valakinek hogyan juthat eszébe, hogy két, ilyen eltérő és komoly árkülönbözetű műszaki tartalom közé egyenlőségjelet tegyen - tette hozzá a korábbi városvezető.

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, a Lánchíd felújításának költségeivel kapcsolatos vitát az élesztette fel, hogy csütörtökön Karácsony Gergely a Facebook-oldalán arról posztolt: szerinte nyolcmilliárddal olcsóbban újítják fel a hidat.

A főpolgármester azt állította Facebook-bejegyzésében, hogy "az előző városvezetés által kiírt, majd általuk vissza is dobott közbeszerzésen mintegy 35 milliárdba került volna a híd megújulása, az ezzel összevethető legolcsóbb ajánlat a BKK által kiírt közbeszerzésen valamivel 27 milliárd alatt van".

Nyitókép: Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018