INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

palotai dániel

imf

nemzetközi valutaalap

Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója beszél a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) V. nemzetközi konferenciáján a Corinthia Hotel Budapestben 2014. november 6-án.

Magyar ügyvezető igazgató az IMF-ben

Infostart

Palotai Dániel a Magyar Nemzeti Banktól "igazol át".

A Magyar Nemzeti Bank eddigi ügyvezető igazgatója és főközgazdásza, Palotai Dániel az első magyar, aki – november 1-jétől – tagja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfőbb döntéshozó testületének – értesült az Index.

A 24 tagú igazgatótanácsban a közép-kelet-európai országcsoport (Törökország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Belorusz, Szlovénia és Koszovó) képviselője lesz.

"Elsősorban a hazai érdekek hatékony képviseletét tartom feladatomnak, és hogy minél reálisabb, mélyebb és pozitívabb kép alakuljon ki Magyarországról" – közölte Palotai Dániel az Indexszel.

A pozíció a lap kommentárja szerint diplomáciai feladatnak is tekinthető.

A közgazdász emlékeztetett, 2008 őszén az IMF a hitel fejében megszorításokat kért a magyar kormánytól, miközben Magyarország GDP-arányos államadóssága 80 százalék volt, aztán viszont 2010-ben a kormányváltás visszautasította az IMF-hitelprogramot, helyette egykulcsos adót vezetett be, megalkotta a Széll Kálmán-tervet, a válságadókkal pedig inkább a tehetős nagyvállalatokra terhelt. Megjegyezte, ma már sokkal jobb az IMF és Magyarország viszonya, az IMF belátta a megszorítások tévedését.

A Nemzetközi Valutaalap a jelen válsághelyzetben már több mint 80 országnak nyújtott kedvező hitelt "a szokásos feltételek nélkül", rövid távra.

Palotai Dániel 2004-ben szerzett közgazdászdiplomát a Corvinuson. Pályafutását a jegybankban kezdte, majd 2007-től az Európai Központi Bankban euróövezeten kívüli EU-tagállamokért felelős elemzőként dolgozott. 2010 novemberétől a Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági főosztályát vezette, és aktívan részt vett Magyarország strukturális reformprogramjának kidolgozásában, valamint az Európai Unió Gazdaságpolitikai Bizottságának tagjaként is segítette a magyar gazdasági és pénzügyi stabilizációt. 2013 óta volt az MNB ügyvezető igazgatója és főközgazdásza, de tagja volt az Európai Központi Bank Monetáris Politikai Bizottságának és az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának is. 2015-ben Popovics Sándor-díjban részesült, amely a 45 év alatti közgazdászok kimagasló szakmai teljesítményét ismeri el. 2017-től a Magyar Közgazdasági Társaság alelnökévé választották, 2019-től pedig a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini alapítvány kuratóriumának a tagja.

Palotai Dániel vendége volt már az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című műsorának. Az egyik beszélgetést itt, a másikat pedig itt tudja meghallgatni vagy megnézni.

Nyitókép: Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Böröndi Tamás

"Szívükben gyógyíthatatlan fájdalommal" közölték a Vidám Színpad Facebook-oldalán a tragikus...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018