eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Párbeszéd a gazdaságról: az arany önmagában értéket hordoz

Az arany önmagában testesít meg értéket, segít a kockázatok kezelésében, ezért számít speciális fizetési eszköznek – derült ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsorából, amelynek ezúttal Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank főközgazdásza, gazdaságtudományi és kiemelt ügyekért felelős ügyvezető igazgatója, Juhász Gergely, a Conclude Zrt. vezérigazgatója és Schmidt Kálmán, az Arany Piac Kft ügyvezető igazgatója volt a vendége.

Az arany szerepében alapvetően nincs változás: véd a váratlan kockázatoktól, befektetési eszközként pedig javítja egy portfólió kockázathozamát – mondta a Magyar Nemzeti Bank főközgazdásza, gazdaságtudományi és kiemelt ügyekért felelős ügyvezető igazgatója. Palotai Dániel hozzátette: miután az arany a jegybankok szempontjából az egyik legfontosabb tartalék, ezért növelte meg nemrég az MNB is az aranytartalékát.

"Az aranytartalék gazdaságstabilizáló és gazdaságstratégiai jelentőséggel bír, nem véletlen, hogy a nagy jegybankok tetemes aranytartalékkal rendelkeznek a napjainkig. A Magyar Nemzeti Bank is hasonló, nemzetstratégiai okokból növelte az aranytartalékát 31,5 tonnára.

Amikor a piacok rosszul alakulnak, turbulens válságkörnyezet van, akkor az arany ára jellemzően emelkedni szokott, és kiegyenlíti a jegybanki tartalékban a különböző árfolyammozgásokat"

- érvelt az MNB lépése mellett Palotai Dániel.

A Conclude Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az éves aranykereslet 10 százalékát az ipar használja fel, és kitért arra is, hogy milyen szintet ért el az MNB a aranytartalék növelését követően.

"Ezzel a 31 tonnával Magyarország felzárkózott a középmezőnybe. 4,4 százalék a devizatartalékon belüli arány.

Ez a három gramm/állampolgár mennyiség értéke 35 ezer forint"

- mondta Juhász Gergely.

Schmidt Kálmán, az Arany Piac Kft ügyvezető igazgatója arról is beszélt, hogy becslések szerint a világtörténelem során eddig mennyi aranyat termeltek ki, és ez a mennyiség hogyan oszlik meg az egyes piaci szereplők között.

"Nagyjából 180-185 ezer tonna aranyat termeltek ki eddig a történelem folyamán,

és ez a nagyságrend a mai napig jelen van a világban. Durván 35 ezer tonna van a jegybankok készletében, a többi magánkézben van, vagy ékszer, vagy befektetési rudak, vagy elektronikus eszköz formájában" - mondta Schmidt Kálmán.

A szakértők kiemelték, hogy az arany azért speciális fizetési eszköz, mert az értéke nem függ senki szavahihetőségétől, fizetési képességétől vagy fizetési hajlandóságától, vagyis önmagában testesíti meg az értéket.

A témáról bővebben hallhatnak szerda este 7 órától, az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című műsorában.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×