INFORÁDIÓ
2021. május 7. péntek
Gizella

koronavírus

kereskedelem

finanszírozás

sberbank

Népszerű lett a járványálló elektronikus bankgarancia

Népszerű lett a járványálló elektronikus bankgarancia

InfoRádió

A járványhelyzet és a gazdasági visszaesés a kereskedelem finanszírozására is rányomta a bélyegét. A piacot a hazai beruházásokhoz kapcsolódó szolgáltatások tartják a víz felett.

A kereskedelemfinanszírozási piacot a válság eltérő mértékben érintette. A külkereskedelemben az importőr vállalatok igényein kevésbé látszik a visszaesés, ez különösen igaz a nyersanyagokra, energiahordozókra, ahol stabil a kereslet, inkább az árváltozások okozhatnak meglepetéseket – mondta az InfoRádióban Simon Csaba, a Sberbank kereskedelemfinanszírozási szakértője.

"A követelés- és készletfinanszírozás ugyanakkor jobban kitett a gazdasági ciklusoknak, de most sokat javít a helyzeten az MNB NHP Hajrá programja és a Garantiqa garanciaprogramjai. Ezek az eszközök a kereskedelemfinanszírozásban is élénkítő hatásúak" – emelte ki a szakértő, és hozzátette, van néhány szektor, amely a visszaesés ellenére pörgeti a beruházásokat.

Az építőipar nagy lendülettel dolgozik tovább, elsősorban a nagyberuházásoknak köszönhetően, amelyekben a tíz legnagyobb építőipari cég jelentős szerepet kap, de együttműködő partnerként húzzák magukkal a kkv méretű cégeket is. Az állami hátterű nagyberuházások most a vezető építőipari cégek és a bevont alvállalkozók révén többletigénnyel jelentkeznek a bankoknál. A kormányzat megrendelésekkel támogatja a gazdaság élénkítését, részben az elmaradó magánberuházások kiváltására.

Ezek a vállalatok jellemzően a finanszírozásra kevésbé keresnek megoldást, mert a beruházások nagy volumene biztosítja nekik a szükséges forrást, most inkább a beruházásokhoz kapcsoló garanciavállalásokat keresik jobban a cégek. Népszerű az elektronikus bankgarancia, mert járványkompatiblilis megoldás, nem papíron, hanem pdf-formátumban, e-aláírással bocsátja ki a bank, és titkosított e-mailben továbbítja az ügyfeleknek.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Kereskedelemfinanszírozás – Simon Csaba, Sberbank
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018