eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Rengeteg bizonytalanságot szül a járvány a karácsony körül

Lesz felfutás az őszi Black Friday akciókon és a karácsony előtt is a kiskereskedelemben, de a járványhelyzet miatt sok a bizonytalanság – mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Érthető okok miatt a webáruházak életében a novemberi Black Friday-időszak a legerősebb, hiszen ilyenkor óriási akciókat hirdetnek világszerte, természetesen azzal a céllal, hogy a karácsonyi ajándékvásárlás időszakában is térjenek vissza a vásárlók, akár az online shopokba, akár a boltokba, hiszen a hagyományos üzletek közül is egyre többen csatlakoznak az akcióhoz.

Az elmúlt évek során Magyarországon a webáruházi értékesítés a KSH kimutatása szerint – kizárólag az élelmiszerek és különféle iparcikkek tekintetében –

évről évre 30–40 százalék közötti ütemben bővült, 2020-ban azonban a járvány fenekestül felforgatta az érintettek életét.

Vámos György emlékeztetett: az év még normális kerékvágásban indult január-februárban, márciusban viszont már 50 százalékkal növekedett a forgalom az előző évihez képest, majd áprilisban megduplázódott, májusban pedig szintén 50 százalékkal erősödött. Nem csoda, köszönhetően a kijárási korlátozásnak, a hagyományos üzletek helyett a webshopokban igyekeztek pótolni a vásárlásokat a családok.

Ugyanakkor júniusban, júliusban és augusztusban, az eddigi KSH-adatok szerint, a korábbi 30–40 százalékos ütemnél már kisebb, 20–25 százalékos lett a webáruházak növekedése, azt sugallva, hogy ezek esetében is óvatosak a vásárlók. Ebből következően, miután a második járványhullám jelenleg fölfelé futó ágban van,

óvatosnak kell lenni az előrejezéseket illetően is,

mindennek ellenére biztosra vehető, hogy a korábbi hónapokhoz viszonyítva a Black Friday idején meg fog ugrani a forgalom – tette hozzá a kereskedelmi szövetség főtitkára. Az üteme vélhetőn azonban mérsékeltebb lesz a korábbi évekhez képest.

A hagyományos üzletek terén némiképp más a helyzet, hiszen ott a decemberi hónap az, amikor kiugró a költekezés. 2020 azonban rejt magában kétségeket, aggályokat, egyben meglepetéseket is előreláthatóan. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor kormányfő október 23-án újfent felhívta a figyelmet a maszkviselés fontosságára, hiszen a járvány elleni védekezésnek ma ez a legfontosabb eszköze – jegyezte meg Vámos György. Ennek megfelelően az üzletekben kötelező annak viselése, mind a vásárlók, mind a dolgozók esetében. Miután viszont akadnak olyanok, akik ezt nem szabályosan teszik, a szövetség maradéktalanul egyetért – a kormányzati szándékkal egybehangzó –

sokkal szigorúbb ellenőrzéssel–fellépéssel,

ugyanis ettől is függhet a karácsonyi ajándékvásárlás.

Az őszi hónapokhoz képest tehát mindenképp várható némi forgalombővülés a Black Friday és a karácsonyi időszakban, tekintettel arra, hogy utóbbi egy olyan megkülönböztetett, nagy horderejű ünnep, amikor minden körülmények között a szokásosnál többet vásárolnak a családok. Más kérdés, hogy hogyan ülnek majd össze ünnepelni a mostani súlyos járványhelyzetben, fűzte hozzá a szakember, ami vélhetően rá is fogja nyomni a bélyegét a vásárlások nagyságára és mennyiségére.

„Óvatosan fogalmazva, felfutás lesz, a rekordok azonban teljesen bizonytalanok" - emelte ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×