INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

koronavírus

vásárlási szokások

idősek

bubenkó csaba

vámos györgy

Sorban állnak a védőmaszkos vásárlók egy müncheni kertészeti áruda bejáratánál a koronavírus-járvány idején, 2020. április 20-án, amikor egyes üzlettípusoknak a hatóságok engedélyezték a járvány miatti több hetes zárva tartás utáni újranyitást.

Kötelező idősáv nélkül is léptek az idősek

Infostart

Megosztotta a közvéleményt tavasszal a 65 év felettieket védő délelőtti vásárlási idősáv. Most, hogy a kormány nem változtat a megszokott körülményeken, egyre többen önként alkalmazzák a korábbi módszereket.

"Kihasználják az idősek a délelőtti időszakot a vásárlásra, amikor a boltokban kevesebben fordulnak meg, és így kisebb az esélye, hogy elkaphatják a terjedő koronavírust. Egyre több élelmiszerüzletben tapasztalják, hogy a veszélyeztetett korosztályhoz tartozók megfigyelik a vírusfertőzés szempontjából biztonságosabb körülményeket, és ahhoz alkalmazkodnak" – jelezte a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Az idősek is keresik a módjait, hogy egyénileg védekezzenek. Úgy tűnik, már ők is rugalmasabban kezelik, hogy változtak a hétköznapok, és például a nagyvárosokban élénk maradt az internetes vásárlás ebben a körben. Emellett jobban visszafogják a délutáni, hét végi áruház-látogatásokat, a nyilvános programokat. Vannak, akik teljesen átálltak a piacos beszerzésre, mert biztonságosabbnak érzik, mint a zárt üzleteket – sorolta a szakszervezeti vezető.

"Az élelmiszerboltokban és a drogériákban fordulnak meg a legtöbben, hétköznaponként a délelőtti időszak a legkevésbé zsúfolt.

Attól is függ, hogy nagyvárosi vagy falusi üzletről van szó, annak mekkora a fogadó területe, de az átlagos méretű boltok 20-21 órakor zárnak be, míg a nagyobbakban 22 óráig lehet vásárolni, a nonstop boltok, trafikok száma mára elenyésző" – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A gyakorlatban korán reggel, a 8 órás iskola- és munkakezdés előtt erős a forgalom, amikor sokan betérnek friss pék­áruért, egy-egy napi termékért. Az idősebbek a legkisebb kockázattal 9-10 óra körül tudnak az üzletekbe menni, mivel mindig a délelőtti órákban vásárolnak a legkevesebben. Az iskolaidő után, kora délutántól már újra egyre többen érkeznek a napi fogyasztási cikkekért, és vacsoraidőig inkább már zsúfoltság jellemző.

Visszaerősödött a pia­cok látogatottsága is, ám ott inkább reggelente, délelőttönként van tömeg.

Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018