eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Alpinisták egy 80 x 80 méteres, nemzeti színű zászlót függesztettek ki a Saentis-hegy oldalára a svájci Alpokban 2020. július 31-én. Svájcban augusztus 1-je a svájci Államszövetség megalapításának ünnepe.
Nyitókép: MTI/EPA/Alexandra Wey

Svájcban akar dolgozni? Ma sorsdöntő népszavazás volt ebben a témában

A svájciak elutasították az EU-állampolgárok bevándorlásának korlátozását.

A svájci szavazók elutasították az Európai Unió állampolgárainak svájci letelepedését és munkavállalását korlátozó javaslatot a vasárnap tartott népszavazáson.

A végeredmény szerint a szavazók 61,7 százaléka utasította el Svájc és az uniós országokban élők szabad mozgására vonatkozó szerződés felmondását célzó kezdeményezést.

A nacionalista-populista Svájci Néppárt által napirendre tűzött kérdés lényege az, hogy meghatározzák-e a Svájcban letelepedő és munkát vállaló EU-állampolgárok létszámát. Jelenleg nagyjából 1,4 millió uniós állampolgár él a 8,6 millió lakosú Svájcban.

A populisták javaslata szerint a munkavállalásnál, valamint a társadalombiztosítási és jóléti juttatások odaítélésekor a betelepülőkkel szemben előnyben kellene részesíteni azokat, akik Svájcban születtek.

Az SVP kezdeményezése szerint Svájcnak felül kellene vizsgálnia az alkotmányát és biztosítani, hogy az alpesi ország önállóan döntsön a bevándorlási politikájáról.

A kormány azonban figyelmeztetett: ha Svájc eloldalúan felmondja a szabad mozgásra vonatkozó megállapodást, egy sor klauzula lép életbe, amelyek számos üzletet befagyasztanak az Európai Unióval, Svájc legnagyobb kereskedelmi partnerével.

Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a népszavazás eredményét.

2014-ben egyszer már sikerült napirendre tűzni egy hasonló kérdést. Az akkori népszavazáson a szűk többség támogatta, hogy korlátozzák a Svájcban letelepedő és munkát vállaló EU-állampolgárok létszámát és jogait, de a parlament, a gazdasági és társadalmi következményektől tartva, végül nem emelte teljes egészében törvényerőre a döntést. Ez tette lehetővé a Svájci Néppárt számára, hogy újra napirendre vegye a kérdést.

Az EU-állampolgárok letelepedése és munkavállalása mellett a svájciak 60 százalékos többséggel döntöttek a vasárnapi népszavazáson arról is, hogy az apák kapjanak a gyerek születése után kéthetes fizetett szabadságot. Támogattak 50,1 százalékkal egy 2030-ig tervezett, 6,5 milliárd dollár értékű vadászgépbeszerzést is. A farkasvadászat szigorú szabályainak enyhítését - amire szükség lenne ahhoz, hogy kordában tartsák a ragadozópopulációt, - viszont 51,9 százalékos többséggel elutasították.

A részvételi arány ezúttal kiugróan magas, közel 59 százalékos volt. A svájci népszavazásokon ugyanis már évtizedek óta alacsony, általában 50 százalék alatti a részvételi arány. Jellemzően, a szavazók nagyjából 90 százaléka, nem személyesen, hanem levélben adják le voksukat.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×