eur:
392.84
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója előadást tart a KKV Stratégia Konferencián a budapesti Hotel Corinthiában 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Különleges helyzetet tapasztal az MNB

Az inflációs cél teljesülését tekinti a legfontosabbnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy fenntartsa az árstabilitást és javítsa a jövedelmek vásárlóértékét - mondta az MNB alelnöke a jegybank monetáris tanácsának kamatdöntő ülését követően.

Online sajtótájékoztatóján Virág Barnabás kifejtette, hogy a járvány különleges helyzetet teremtett, hiszen az elmúlt hónapokban inflációt növelő és mérséklő hatások egyszerre érvényesültek. A korábbi válságokat általában az infláció csökkenése jellemezte, és a tapasztalatok alapján az is szokatlan, hogy a nyári hónapokban az árak jelentősen módosuljanak. Az MNB részletesen vizsgálta az okokat, és megállapította, hogy egyes részpiacokon megugrott a kereslet, a visszafogott külső inflációs környezet ugyanakkor mérsékelheti a belföldi árak emelkedését a következő hónapokban - tette hozzá.

Az MNB feladatának tekinti emellett, hogy forráshoz juttassa a belföldi vállalkozásokat, és hozzájáruljon az állampapírpiac stabilitásához, ezért folytatja és szükség esetén módosítja a programjait - mondta Virág Barnabás.

Hangsúlyozta, hogy az eddigi adatok szerint azok a gazdaságok mérsékelték hatékonyan a visszaesést, amelyek a kieső keresletet állami eszközökkel ellensúlyozták. A fogyasztás és a beruházás ösztönzése mellett

szükségesnek nevezte a versenyképességi intézkedéseket is, mivel a válság leküzdésén túl hosszabb távra, a következő évtizedre kell biztosítani a gazdasági felzárkózást.

A kialakult helyzetben szükség lesz a gazdaságpolitikai ágak szoros együttműködésére - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×