INFORÁDIÓ
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona

koronavírus

építőipar

munkaerőhiány

Ismét útra kelnek a mesterek, egyre tovább tarthatnak a felújítások

Ismét útra kelnek a mesterek, egyre tovább tarthatnak a felújítások

Infostart

A tavasszal Nyugat-Európából hazatérő építőipari szakemberek ismételt távozására és ezzel egyidejűleg a nyáron felpörgött felújítási piac lassulására számít egy hazai építőanyag-kereskedelmi hálózat.

Hozzájárult a lakásfelújítási piac felpörgéséhez a járvány miatt külföldről hazatért szakképzett munkavállalók tömeges megjelenése, de hamarosan ismét többet kell majd várni a kivitelezőkre, mert elkezdődött a munkaerő visszaáramlása Nyugat-Európába - írta az újHÁZ Centrum közleménye alapján a Világgazdaság.

Bár a KSH gyorsjelentése szerint az első félévben bedőlt a lakásépítés piaca - 32 százalékkal visszaesett az építendő lakások száma lényegében országosan, minden régióban és településkategóriában -, addig az építőanyag-kereskedelmi hálózat forgalmi adatai szerint a felújítások igencsak felpörögtek.

Míg a járvány előtt átlagosan 135 nap telt el egy szakember megkeresésétől, vagyis a megbízástól a munka megkezdéséig, ez az időintervallum az utóbbi hónapokban átlagosan 119 napra csökkent. Az újHáz Centrum arra számít, hogy a szakemberek távozásával és a beruházási kedv fokozódásával újra visszatérhet a munkaerő-hiány miatti hosszabb várakozási idő.

A megélénkült beruházási kedvet egyébként részben pánikvásárlásnak tartják, a kivitelezők újbóli esetleges lezárások előtti előremenekülésének. A hálózat forgalma az utóbbi időben mindenesetre 3,4 százalékkal bővült.

Megugrott az árnyékolástechnikai elemek, a barkácseszközök és a hidegburkolati kiegészítők iránti kereslet, és az építkezések befejező fázisához és a felújításokhoz szükséges anyagok forgalma is nagymértékben növekedett.

Mindeközben kevesebb falazóelemet értékesítettek, ami a beruházási kedv visszaesését az általánosan tapasztalható gazdasági bizonytalanságot tükrözi a piaci szakértők szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018