eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pxhere

Érdemes körülnézni a kamatcsökkentés után

Újabb csökkentést hajtott végre a magyar jegybank, így 0,6 százalékra mérséklődött az alapkamat. Bár minden egyes kamatvágás érintheti a lakossági hiteleket, érdemes óvatosan kezelni a kérdést.

Belejött a jegybank a kamatcsökkentésbe: idén júniusban négy év után először 0,15 százalékponttal 0,75 százalékra mérsékelte az alapkamatot, most kedden pedig újabb 0,15 százalékpontos vágás történt, így szerdától a 0,6 százalékos szint van érvényben.

„Bár alapesetben a kamatcsökkentés közvetlenül és közvetve is mérsékeli a hitelterheket, a mostani kamatcsökkentésektől kár lenne sokkal olcsóbb hiteleket várni. Egyrészt eddig is alacsony volt a kamatkörnyezet, így egy-egy átlagos lakáshitel esetében pár száz forintos havi törlesztőrészlet-csökkentést eredményezhet a kamatvágás. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a bankok beépítik a hitelek árába a lépést, részben a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság, illetve az abból adódó fokozottabb kockázat miatt” – értékelte az alapkamat-csökkentés háztartásokat érintő hatásait Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Kimaradnak a személyi kölcsönök

A koronavírus-járvány miatt idén márciusban életbe lépett egy rendelkezés, amely december végéig maximálja a teljes hiteldíjmutatót a fogyasztási hiteleknél, köztük a személyi kölcsönöknél. A szabály szerint ez a thm nem lehet magasabb az alapkamat plusz 5 százalékpontnál, eszerint szerdától 5,6 százalék lehetne a thm a fogyasztási hiteleknél, ám egy másik szabály kimondja, hogy a thm-plafon megállapításánál mindig a félév kezdetekor aktuális alapkamat a kiindulópont. Mivel július 1-jén még 0,75 százalékos volt az alapkamat, így a személyi kölcsönök thm-je a kamatcsökkentés miatt nem változik automatikusan. Bár a bankok akár mérsékelhetnék is a thm-et, ez a mostani piaci környezetben nem igazán valószínű a már említett bizonytalanságok és a banki szigorítások miatt.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, lesz-e további kamatvágás, de a már említett alacsony kamatkörnyezet miatt nem kell úgy tekinteni az alapkamat-csökkentésekre, hogy azokat követően – azonnal és sokkal – olcsóbbak lesznek a hitelek. Arról nem beszélve, hogy a kamatok csökkenése mellett a kamatok emelkedése sem kizárt, különösen egy évtizedes elköteleződést jelentő lakáshitel esetében. Ezt a kockázatot pedig a végig – tehát a teljes futamidőben – fix törlesztőrészletű hitelekkel lehet kivédeni.

Kamatcsökkentés “házilag”

Az alapkamatról a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa dönt minden esetben, ugyanakkor, aki – alapos mérlegelés után és biztos jövedelem mellett – hitelt szeretne felvenni, az saját maga is kvázi kamatcsökkentést hajthat végre kis körültekintéssel. A bankok lakáshitel-ajánlatai között ugyanis óriási különbségek vannak. Előfordulhat ugyanis, hogy egy jól megválasztott, személyre szabott lakáshitel, komoly, zsebbe vágó megtakarítást eredményezhet.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a hitelfelvevők ne hagyatkozzanak a saját bankjukra, azaz ne csak egy hitelajánlatot kérjenek, hanem nézzék végig a többi bank ajánlatát is, mert másik pénzintézetnél is lehet kedvezőbb konstrukció. Nézzünk például egy teljes körű lakásfelújításra, 10 évre felvett 6 millió forintos lakáshitelt, amely végig fix kamatozású, azaz biztosan nem változik a törlesztőrészlet a kérdéses tíz év alatt. A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint a legolcsóbb bankok ezt a hitelt odaadják havonta kevesebb mint 60 ezer forintos törlesztőrészlet “fejében”. A legdrágábbak viszont akár 77-79 ezer forintot “számlázhatnak” havonta. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legkedvezőbb lakáshitelekre a tíz év alatt összesen 7,2 millió forint körüli összeget kell visszafizetni. A “sor” másik végén lévő hitelekre viszont 9,2-,9,4 millió forintot. Jól látszik, hogy nagyjából 2 millió forint különbség is lehet akár a legolcsóbb és legdrágább lakáshitelek között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×