eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Különös mód alakul a lakásfelújítási kedv a járvány árnyékában

A következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 13 százalékán, mintegy 500 ezer lakáson végezhetnek fejújítást, korszerűsítést – derült ki abból a felmérésből, amelyet a Masterplast támogatásával a GKI végzett.

Érezhetően erőteljesebbé vált a lakossági kedv, ami a rövid távú felújítási és korszerűsítési terveket illeti, vagyis körülbelül 500 ezer lakáson végezhetnek el kisebb–nagyobb munkálatokat a következő egy évben, ami a teljes lakásállomány 13 százalékát érinti.

A legjelentősebb várakozásokkal a családi házak lakói élnek, ők közel kétszer annyian szeretnének felújítani, illetve korszerűsíteni, mint a panellakásban élők, míg a téglaépítésű társasházi lakásokban élők várakozásai az említett két csoport között foglalnak helyet – ismertette az InfoRádiónak a GKI gazdaságkutató igazgatója. A régiókat tekintve inkább a közép-magyarországi, a közép-dunántúli, valamint a dél-alföldi területeken mértek az országos átlagot meghaladó terveket.

Petz Rajmund tájékoztatása szerint

a koronavírus-járvány nem befolyásolta negatívan a piacot:

az áprilisi mérésük alkalmával nem tapasztaltak visszaesést, sem negyedéves, sem éves alapon. A mostani 13 százalék pedig az egy évvel ezelőttihez képest is egy nagyjából másfél százalékkal magasabb.

Tehát egy olyan piacról lehet beszélni, ahol inkább jót tett a koronavírus–járvány, vélhetően azon a hatáson keresztül, hogy némileg csökkent az új, illetve használt lakások beszerzése, így az emberek referenciája átalakult, és egyre többen szeretnék a meglévő otthonaikat komfortosabbá, korszerűbbé, energia-hatékonyabbá tenni – tette hozzá a szakember.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×