eur:
394.83
usd:
363.94
bux:
65588.02
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

A koronavírus megfertőzte a lakáshiteleket is

Lassulás látható a lakáshitelpiacon. Májusban az új lakáshitelek szerződéses összege 61,9 milliárd forintot tett ki, ez 28 százalékos csökkenést jelent éves szinten.

Az év első öt hónapjára jutó 373,4 milliárd forintos lakáshitelösszeg éves szinten stagnálásnak felel meg. A piaci feltételekkel elérhető lakáshiteleknél 8 százalékos visszaesés történt az idén, a támogatottaknál viszont 75 százalékos volt a plusz.

Bár a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság következtében a lakáshitelpiacon a következő hónapokban visszaesés valószínűsíthető, ennek mértékét azonban tompíthatják a támogatott hitelek. A járvány lefutása után a mostani alacsony kamatkörnyezet fennmaradása esetén a nemzetközi példák alapján lehet tér a fellendülésre:

a magyar GDP-arányos lakáshitel-állomány ugyanis 10 százalék alatti, ez a fele a régiós országok átlagának, az uniós átlagnak pedig a negyede.

Visszafogottabbá vált a lakossági hitelpiac a korábbi lendületes emelkedéshez képest. Az új lakáshitelek szerződéses összege éves szinten csökkent, míg a támogatottaké emelkedett. Az alacsony GDP-arányos lakáshitel-állomány alapján erőteljes emelkedés indulhat el a magyar piacon, amennyiben a koronavírus-járványt követően a gazdaság lendületes növekedésnek indul – derül ki a money.hu hivatalos jegybanki és saját adatokon alapuló elemzéséből.

A hivatalos MNB-adatok szerint az év első öt hónapjában az új lakáshitel-szerződések összege 373,4 milliárd forintot tett ki. Ez lényegében stagnálást, egész pontosan 0,2 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A piaci és támogatott lakáshitelek között éles különbség látható.

Előbbiek összege 306 milliárd forint volt az év első öt hónapjában, ami 8 százalékos visszaesésnek felel meg. A támogatott lakáshitelek 64,5 milliárd forintos összege ugyanakkor 75 százalékos emelkedést takar.

Májusban 28 százalékkal 61,9 milliárd forintra esett vissza éves szinten az új lakáshitelek összege. A támogatott hiteleknél 33 százalékkal 9,9 milliárdra nőtt, a piaciaknál ezzel párhuzamosan 34 százalékkal 51,6 milliárd forintra mérséklődött az összeg. Januárban, februárban és márciusban 13,3-16,7 milliárd forint volt a támogatott lakáshitelek szerződéses összege, áprilisban ez 11 milliárdra csökkent, és ezt követte a májusi, 10 milliárd alatti eredmény.

Bár egyelőre nem látni a koronavírus-járvány végét és azt, hogy mikor indulhat meg a lendületes fejlődés a gazdaságban, de a fellendülés során – ha addig marad a mostani alacsony kamatkörnyezet – a lakáshitelpiacon van tér újra komolyabb növekedésre a nemzetközi példák alapján. Magyarországon ugyanis a múlt évben a GDP-arányos lakáshitel-állomány 10 százalék alatt volt, ez pedig uniós és régiós szinten is alacsonynak számít.

Személyi hitelek

A személyi hitelek piacán felemás a kép. Májusban az új hitelek szerződéses összege 18,7 milliárd forint volt,

ez az áprilisi mélypontot 44 százalékkal haladja meg. A tavaly májusi szintnek viszont a harmada.

A személyi hitelekre kötött szerződések összege az év első öt hónapjában 157,6 milliárd forintnál járt, vagyis éves szinten 32 százalékos hanyatlás következett be. Ennek a magyarázata a money.hu szakemberei szerint a bankok fogyasztási hitelekkel kapcsolatos jelentős szigorítása, valamint hogy a hitelfelvevők először a fogyasztási hitelektől pártoltak el a koronavírus-járvány miatti helyzetben.

Ugyanakkor a személyi kölcsönök azok számára továbbra is jó alternatívát nyújtanak, akik 1-3 millió forintos lakásfelújításban gondolkodnak, egy ilyen beruházás várhatóan a későbbiekben, a lakás esetleges eladásakor megtérülhet. Különösen, ha a korszerűsítés érinti a fűtési rendszert, például egy modern kazán vagy hőszivattyús klíma kerül a lakásba.

A személyi hiteleknek március közepétől december végéig maximalizálva van a teljes hiteldíjmutatójuk. Ez azt jelenti, hogy

az év végéig legfeljebb 5,75 százalékos thm vonatkozik rájuk, januártól viszont magasabb lesz.

A bankok eltérő kamatokkal számolnak januártól, ezért érdemes alaposan megnézni a kínálatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×