eur:
395.15
usd:
364.38
bux:
65503.44
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Nem romlottak a lakásfelújítási kilátások

Alig, csak a hibahatáron belül változtak a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési, a következő egy évre vonatkozó várakozásai az első negyedévben az előzőhöz képest, és éves alapon is stagnálás érezhető a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast Nyrt. közös, májusi felmérése szerint, amit a koronavírus-járvány hatására tekintettel nagyon kedvező fejleménynek tartanak.

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezésére. A következő egy évben a magyar háztartások csaknem 12 százaléka tervezi, hogy nagyobb összeget költ a lakására, ennek megfelelően

egy éven belül mintegy 450 ezer lakáson végezhetnek kisebb-nagyobb munkálatokat.

A családi házaknak mintegy 14 százalékát (lényegében minden hetedik házat) újíthatják fel, míg a társasházaknál ugyanez az arány megközelíti a 10 százalékot. Budapesten a megkérdezett háztartások 11, a megyeszékhelyeken 9, az egyéb városokban 14 és a községekben 12 százaléka készül felújításra.

A felújítást tervezők csaknem háromnegyede saját megtakarításait is hasznosítaná, ezt támasztja alá, hogy csaknem minden negyedik felújításra készülő háztartás lakás-takarékpénztári megtakarításait is felhasználná, ami a felmérést készítők szerint azt jelenti, hogy ez a megtakarítási lehetőség fontos szerepet játszik a lakásvagyon karbantartásában.

Hozzátették, hogy minden ötödik válaszadó bankhitel felvételét jelezte, minden hetedik lakásfelújításnál pedig valamilyen formában szerepet kap az állami támogatás, amelyet a családi házban élők csaknem kétszer annyian vennének fel, mint a társasházai lakásban lakók. Rokoni, baráti kölcsönben csak minden huszadik háztartás gondolkodik, a felmérés szerint lényegében csak a 30 év alatti fiatalok terveznek ilyen finanszírozási megoldást. A lakás-takarékpénztári hitelek és a munkáltatói hitelek szerepe a lakás-felújítás és korszerűsítés terén marginális - jegyezték meg.

A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. A reprezentatív vizsgálatba 1000 embert vontak be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×