eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

361 forint felett is járt ma az euró

Egész nap gyengült a forint. Az elemző szigorúbb hangnemet vár ezúttal az MNB-től.

Folytatódik a forint fokozatos gyengülése a borongós nemzetközi befektetői hangulatban, a vezető európai és amerikai (határidős) részvényindexek esnek, a dollár erős, ezek a menedékkeresés jelei, ami gyengíti a forintot is a többi régiós deviza mellett - írta a Portfolio nem sokkal délután kettő után. Ekkora az euróval szembeni jegyzések 361 fölé emelkedtek. Legutóbb öt hónapja járt hasonló magasságokban a forint, akkor 361,6 forintért jegyezték az eurót.

A portál értékelése szerint az elmúlt egy hónapban a forint alulteljesített a cseh koronához és a lengyel zlotyhoz képest a maga 4,3 százalékos esésével. Utóbbi két deviza rendre 2,6, illetve 1,2 százalékot gyengült. Ebben leginkább a továbbra is extrém laza magyar monetáris politika és az Európa-csúcsot jelentő magyar infláció játszotta a legnagyobb szerepet a járvány második hullámának gyors felfutásával árazott romló befektetői megítélés mellett. A magas infláció miatt lényegében negatív reálkamatot kínál a magyar fizetőeszköz a befektetőknek, nem véletlenül jelenik meg a negatív véleményük az árfolyam alakulásában.

A hvg.hu a forintgyengülés kapcsán idézi Virovácz Pétert, az ING Bank elemzőjét, aki szerint a múltbéli tapasztalatok alapján a Matolcsy György vezette Monetáris Tanácstól nem idegen, hogy a gazdaságélénkítés szempontjait az inflációs cél tartása elé helyezze, a piacok ezért arra számíthatnak, nem lesz szigorítás, ezt árazzák be előre. Ugyanakkor az ING szerint a jegybank most igenis figyelemmel lesz az inflációra; szigorúbb hangnemet várnak a jegybanktól, ami visszaerősítheti a forintot akár a 355-ös szint közelébe. A következő MNB kamatdöntő ülés jövő héten lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×