eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

Nyílt levelet írtak Európa vezetőinek a világ nagy nemzetközi cégei

Több mint 150 nemzetközi nagyvállalat és befektető, köztük az EDF, az Apple és a Google nyílt levélben szólította fel Európa vezetőit, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 55 százalékos csökkentését tűzze ki célul 2030-ra.

"Azért írunk, hogy Önöket, mint Európa vezetőit arra kérjük, kerüljék el az éghajlatváltozás legrosszabb hatásait, és teremtsenek meg egy fenntartható és versenyképes gazdasági fellendülést", beleértve azt is, hogy "egyértelműen meghatározott nemzeti célokat tűzzenek ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 55 százalékos csökkentésére 2030-ig" - fogalmaznak az európai vezetőkhöz intézett üzenetükben, amelyről a Cambridge-i Egyetem Fenntartható Vezetés-módszertani Intézete (CISL) számolt be.

A levelet a CISL közlése szerint több mint 150 európai vállalat, befektető cég és üzleti hálózat írta alá, köztük

a Microsoft, az Ikea, a Deutsche Bank, az Unilever, a H&M, a Google, az EDF, a Signify és az Apple.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, az Unió helyzetéről szóló beszédében fogja bemutatni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó 2030-as célkitűzést az Európai Parlamentben. (Ezt a beszédet az Infostarton is élőben követhetik majd.)

Brüsszel azt tervezi, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok uniós kibocsátását, szemben a jelenleg érvényes célkitűzéssel, ami 40 százalékos csökkentés lenne az 1990-es szinthez képest - közölte egy európai forrás szombaton az AFP-vel.

A levél aláírói szerint

"a vállalatok és a befektetők szempontjából alapvető fontosságú, hogy egyértelművé tegyék a zéró kibocsátás felé vezető átmenetet és az ehhez szükséges menetrendet minden ágazat számára,

továbbá olyan politikát dolgozzanak ki, amely jelentős beruházásokat tesz lehetővé a szén-dioxid-semleges megoldások terén".

"Ez adná meg nekünk a szükséges bizalmat ahhoz, hogy határozott irányú befektetéseket eszközöljünk (...) a kibocsátások csökkentése, tisztességes zöld munkahelyek teremtése, az innováció ösztönzése érdekében, s hogy felgyorsítsuk a nulla szén-dioxid-kibocsátásra rugalmasan átállni képes gazdaság kiépítését. A sajtóközlemény szerint a kezdeményezést az Európai Vállalati Vezetők Csoportja (CLG Europe) vezeti, amelyet "az éghajlat-semlegességért dolgozó európai vállalatok ágazatközi csoportjának" tekintenek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×