INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

hitelminősítés

századvég

adósbesorolás

Elemző: várható volt a hitelminősítők döntése

Infostart / MTI

A várakozásoknak megfelelően döntöttek a nagy hitelminősítők, amikor nem változtattak Magyarország adósbesorolásán - közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője az MTI-vel arra reagálva, hogy változatlan stabil kilátással megerősítette pénteken Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor's.

Molnár Dániel kiemelte: az utóbbi évek során a hitelminősítők mindig azt hangsúlyozták, hogy a hosszú távú folyamatokat vizsgálják, az eltérés ettől a gyakorlattól nagy meglepetést okozott volna.

Az elemző szerint a hitelminősítés fenntartása mellett szólt, hogy a magyar gazdaság erős fundamentumokkal lépett be a válságba. A 2008-as válság óta eltelt időszakban jelentősen csökkent az államadósság devizaaránya, illetve mérséklődött a külföldi kézben lévő államadósság részaránya is - hangsúlyozta.

Molnár Dániel úgy fogalmazott: mindkét tényező hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság hosszú távon is finanszírozható maradjon.

A Fitch Ratings és a Standard & Poor's péntek este közölte, hogy változatlan stabil kilátással megerősítette pénteken Magyarország államadós-osztályzatát. A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, "BBB" szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósság-kötelezettségeket.

A magyar államadós-besorolás kilátása jelenleg mindhárom globális piacvezető hitelminősítőnél stabil. A harmadik nagy hitelminősítő, Moody's Investors Service ugyanakkor az S&P és a Fitch osztályzatánál egy fokozattal alacsonyabb, "Baa3" besorolást tart érvényben Magyarországra, a legközelebbi felülvizsgálatot szeptember 25-ére tűzték ki.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018