eur:
390.57
usd:
368.71
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Házi méh egy virágzó repcén a Zala megyei Nagyrécse határában 2018. április 20-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Lassan a repce szót is elfelejthetjük - új sláger a Duna-Tisza-közén

A kukoricában látják a fantáziát a gazdák, már csak az Ukrajnából érkező "minél rosszabb" híreknek kell szurkolni.

A kedvezőtlen időjárás ellehetetlenítette a repcetermesztést a Duna-Tisza-közén, ezért a termesztők lassan mind kukoricára állnak át - olvasható a Baon.hu portálon.

A repcére idén különösen is nagy erővel sújtott az időjárás, a fagyok után jött a szárazság, odalett az elvárható termés fele. Pest megye déli részén 1-2,5 tonna lesz a "vége" idén hektáronként, holott 3 kellene ahhoz, hogy meglegyen legalább a nullszaldó.

Többen ráadásul most váltottak új technológiára - szélesebb sortáv -, ami szintén nem jött be, kiszáradt a talaj, és jött a gaz csapadék híján.

A növényvédő szerekben beállt, uniós eredetű változtatás is motorja az átalakulásnak, a kukorica termesztése ráadásul biztonságosabb, kiszámíthatóbb, még ha nincs is akkora haszon rajta.

A kukoricával csak annyi probléma lehet, hogy Ukrajnában - úgy hírlik - rekordtermés várható, ami lenyomja az árát.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Ázsiában felemás hangulatban telt hétfőn reggel a kereskedés, ezt követően Európában 1% körüli esés alakult ki a vezető tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában viszont az enyhe kezdeti mínuszok után mindhárom vezető index pluszba lendült zárásra, noha a 10 éves amerikai kötvényhozam 4,5% fölé ugrott, ahol utoljára 16 évvel ezelőtt járt. A befektetőket a jelek szerint az sem nyugtalanítja, hogy nem tudni, hova fut ki a kormányzati leállással fenyegető helyzet, ami miatt a Moody's is figyelmeztetést adott ki. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van az OTP.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 20:40
2023. szeptember 25. 20:25
×
×
×
×