eur:
395.25
usd:
364.72
bux:
65635.41
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Zuhanórepülés: nagyon nagy bajban a Skoda

Tavaly ilyenkor másfélszer annyi autó került piacra, mint idén. De lehet, hogy nem csak a koronavírus áll a háttérben.

Csaknem egyharmaddal, 31,3 százalékkal visszaesett éves összehasonlításban a cseh Skoda Auto járműveinek eladása az idei első hat hónapban - közölte a cég szombaton honlapján. A közlemény szerint az első fél évben 426 700 Skoda kocsit adtak el.

A jelentős csökkenés alapvetően a koronavírus-járvány számlájára írható. Erre utal, hogy júniusban a visszaesés már csak 16 százalékos volt - 94 600 eladott autóval -, míg májusban még több mint 45 százalék.

A Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto, amely a legnagyobb csehországi autógyár,

tavasszal a járvány miatt mintegy hat hétig szüneteltette termelését.

A 39 ezer embert foglalkoztató vállalat tavaly 1,24 millió személygépkocsit adott el világszerte. Csehországban magasan a Skoda a legkeresettebb márka, autópiaci részesedése megközelíti a 40 százalékot.

A Skoda Auto a múlt héten közölte, hogy nem egészen öt év után távozik a vállalat éléről Berhard Maier, az igazgatótanács elnöke. Maier váratlan távozásának okát nem közölték. Német és cseh sajtóvélemények szerint Maier távozásának hátterében a Volkswagen konszern vezetésében folyó vitákat kell keresni.

A németeket állítólag zavarja a Skoda egyre erősödő piaci sikere,

az, hogy a cseh leányvállalat legújabb modelljei a vártnál nagyobb konkurenciát jelentenek a konszern néhány további tagja termékeinek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×