INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 12. szerda
Klára

söripar

törvény

tilalom

Óriási fordulat jöhet a söriparban

Óriási fordulat jöhet a söriparban

Infostart

Eljöhet a kisüzemi főzdék aranykora, pénteken szavazhat az Országgyűlés arról a törvényjavaslatról, amely a kizárólagos szerződések tilalmával rendezné a Magyarországon forgalmazott sörök piacát.

Ha elfogadják a törvényt, akkor tt ahol egy nagy sörgyár és a vendéglátóhely között ilyen megállapodás van érvényben, azt a jövő nyártól semmisnek kell tekinteni. Így a nagy gyártók kizárólagos szerződéseinek feloldása után a kisüzemi főzdék nemcsak a vendéglátóhelyeken, hanem két-három év alatt az iparág egészében is akár 20 százalékos piaci részesedést érhetnek el - írja a Világgazdaság.

Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke egyebek között arról beszélt a gazdasági lapnak, hogy a mostani részesedésük már magában azzal megduplázható, ha teljesen kihasználhatják a gyártókapacitásai­kat. Jelenleg ugyanis a 80-90 hazai főzde zömének termelése legfeljebb a nyári hónapokban éri el a kapacitásai 90-100 százalékát, az év egészében az 50-60 százalékos arány is jónak mondható.

A következő lépés a szakmai szervezet vezetője szerint az lenne, ha a kisüzemi sörfőzdék így akár már 6 százalékos országos piaci részesedése 12 százalékosra ugrana kapacitásbővítéssel és technológiafejlesztéssel, akár pénzügyi befektetővel is, ha addigra valóban szabaddá válik a piac.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018