eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Pixabay.com

Pánikvásárlásban is az európai élbolyban végzett Magyarország

A meglehetősen döcögős kiskereskedelmi évkezdetet erősen felpörgette a koronavírus-járvány miatti felvásárlási láz: Európában közel 10 százalékos növekedést mért az első negyedéves adatokban a Nielsen.

Európában 9,8 százalékkal dobta meg a koronavírus járvány miatti pánikvásárlási hullám az idei első negyedéves kiskereskedelmi forgalmat, míg ehhez képest

Magyarországon 17,7 százalékos bővülést hozott

- derül ki a Nielsen negyedévente megjelentetett európai elemzéséből, amely egyébként a vizsgált 21 ország mindegyikében növekedést mért. A magyar érték a második legnagyobb növekedés a kontinensen, a legnagyobb forgalombővülést 25,4 százalékkal Törökország produkálta. A dobogóra még a portugál 14,5 százalékos forgalombővülés fért fel. A lista másik végén Norvégia (+6,8 százalék), Svájc (+7,7 százalék) és Hollandia (8,1 százalék) áll.

Az öt legnagyobb európai piacon március utolsó két hete során harmadával lőtt ki a kiskereskedelem értékbeli forgalma. A kiskereskedelem mennyiségi forgalma 8 százalékkal bővült.

„A piaci szereplők számára egy sor nehézséget – többek között kapacitáshiányt, elővigyázatossági intézkedések szükségességét, az online vásárlás iránt megugró igényt – is hozó járványhelyzet minden országban a gyors és nagy volumenű beraktározás felé terelte a fogyasztókat – mondta a cég közleménye szerint Kovács Gergely, a Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője.

A március közepén bejelentett veszélyhelyzet, és a hónap végén életbe léptetett kijárási korlátozás eredményeképp 18 százalékkal bővült a napi fogyasztási cikkek piaca. A hazai élelmiszereket, háztartási vegyi árukat és a kozmetikumok piacát érintő átlagos mennyiségi növekedés a vizsgált időszakban 13,3 százalékon állt, míg Európában ez az érték 7,5 százalék volt.

A pánikvásárlás miatt a hazai élelmiszerpiac értékben 12,3 százalékkal bővült, míg a vegyi áruké összesen 17,3 százalékkal nőtt az első negyedévben. „Ha csak a mennyiségi növekedést nézzük, a hazai FMCG-piac ezzel is a top 3-ban van Európában” - tette hozzá Kovács Gergely.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×