eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Tízből négy lakossági ügyfél tovább törleszt

Ha mindenki kihasználná a hiteltörlesztési moratóriumot, 3600 milliárd forint maradna az adósoknál, így "csak" kétezermilliárd.

Eddig nagyjából az adósok negyven százaléka vállalta, hogy a válságban is törleszt, a többieknél viszont akár kétezermilliárd forintot is hagyhat idén a márciusban bevezetett hitelmoratórium - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese. A március közepén bevezetett hitelmoratórium értelmében a már meglévő hitelek esetében idén nem kell fizetni sem a kamatot, sem a tőkét, sem a díjat.

Tállai András elmondta: a jelenlegi adatok szerint

a vállalati hiteleknél az ügyfelek nagyjából ötven százaléka fizet.

Ha a moratórium lehetőségével minden adós élne, akkor 3600 milliárd forint maradna idén a háztartásoknál és a vállalatoknál.

Tállai András jelezte, a magyar az egyik legszélesebb körű ilyen adósvédelem világszerte, és a legtöbb országban, így Nyugat-Európában is jellemzően csak szűkebb kör, leginkább a bajbajutottak élhetnek fizetési haladékkal, a kedvezmény időszaka pedig általában három hónap. Ehhez képest Magyarországon minden hitelszerződésnél és ügyfélnél érvényesül a moratórium, ráadásul december 31-ig. Hangsúlyozta: tulajdonképpen örömteli, hogy tíz ügyfélből négy-öt nem kéri idehaza a halasztást. Szerinte ez annak a nyilvánvaló jele, hogy a magyar családok és vállalkozások anyagi helyzete az utóbbi években megerősödött.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×