eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat expedíciós épületének részlete a vállalat emblémájával, a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faluldi Imre

Jóval a várakozások felett nőtt a Richter árbevétele és nyeresége

A krónikus betegségekre felírható gyógyszerek és a fogamzásgátlók terén történt lakossági felhalmozás, de ennek a hatása eltűnik.

Jóval az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége idén az első negyedévben, a gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 29,1 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 34,6 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakához képest, árbevétele pedig 16,3 százalékos emelkedéssel 141,4 milliárd forint lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közölt gyorsjelentés szerint.

Orbán Gábor: idén 3 százalékkal nőhet az árbevétel

A Richter Gedeon Nyrt. euróban 3 százalékos csoportszintű árbevétel-növekedésre számít az idén, ha az árfolyamok nem változnak jelentősen - jelentette be Orbán Gábor vezérigazgató az első negyedéves eredményeket értékelő online sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.

Februárban még egész évre 5 százalékos növekedést vártak, azóta azonban a koronavírus-járvány rontotta a kilátásokat. A nagykereskedelemi szegmensben stagnálásra, a gyógyszergyártásban 4 százalékos bevételnövekedésre számítanak 2020-ban, ugyancsak euróban kifejezve - mondta.

Megerősítette: történelmi rekordot ért el az árbevételben és profitban 2020 első negyedévben a Richter, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatti felvásárlások egyszeri jelentős hatást okoztak, ennek a következő negyedévre pedig kifejezetten kedvezőtlen hatása lehet a felhalmozott készletek miatt. Úgy vélte, hogy

az idei árbevételre jelentősen hat az amerikai piac, ahol 20 százalékos bővülést várnak,

az orosz piacon 3 százalékos emelkedésre számítanak. A nyugat-európai régió teljesítményében 3 százalékos bevételcsökkenést jelzett előre a vezérigazgató. Itt a forgalom növekedését ellensúlyozza, hogy az egyik kiemelt nőgyógyászati termék, az Esmya várható bevétele minimálisra csökken a folyamatban lévő hatósági intézkedés miatt.

Elmondta: a készletfelhalmozás a kelet-európai régióban volt a legerősebb, a feltételezéseik szerint azért, mert a válsággal kapcsolatos intézkedéseket itt léptették életbe a leggyorsabban. "Ezért rohanták meg az emberek a patikákat" - fogalmazott. Ez a hatás a második negyedévben ki fog egyenlítődni minden régióban. Elsősorban

a krónikus betegségekre adott gyógyszereknél, és a 3, 6, 12 hónapra felírható fogamzásgátlókban volt jelentős a felhalmozás majdnem mindenütt

- fűzte hozzá Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke, hozzátéve: a magyar piacon ez a hatás a patikák készletei és a cég meglévő raktárkészlete miatt nem volt kimutatható. Az új készítmények bevezetése szerinte személyes orvoslátogatás nélkül nem lehetséges, jelenleg több készítményük van törzskönyvezési fázisban.

Orbán Gábor kitért arra, hogy a járványhelyzet miatt

a Richtert eddig elkerülték a működési zavarok, a cégnek versenyelőnyt jelentettek az országon belüli a gyártóegységek.

A beszerzési lánc zavartalanságához jelentős intézkedéseket kellett tenniük, az átmeneti nyersanyaghiány nem hátráltatta a termelést. Részt vesznek a koronavírus elleni globális küzdelemben, 4-5 projekt zajlik, klinikai vizsgálatok vannak folyamatban. Közülük kiemelte a DNS-alapú oltóanyagra kötött gyártási partnerkapcsolatot. Jelezte, hogy kutatás-fejlesztésre idén az árbevétel 11 százalékát tervezik fordítani.

Az idei árbevételre ható kockázatok közé sorolta a csökkenő vásárlóerő mellett a klinikai vizsgálatok lassulását, a támogatási politikák változását, vagy a beszerzési láncokban esetlegesen bekövetkező változásokat, és az orvoslátogatások hiányát.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki kereskedésben papírok árfolyama 20 forinttal, 0,30 százalékkal 6725 forintra emelkedett, forgalmuk 1,7 milliárd forintot ért el. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 7140 forint, a legalacsonyabb 4702 forint volt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×