eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Meglódultak a foglalások a magyar szálláshelyeken

Hétfőn jelenik meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Covid kézikönyve, amely az újranyitáshoz szükséges ajánlásokat tartalmazza a szálláshelyek, vendéglátóegységek számára.

Az ügynökség nyugat-európai mintákat követve és az egészségügyi szervezetek ajánlásait figyelembe véve dolgozta ki a kézikönyvet - jelentette be Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója podcastjában.

A vezérigazgató emlékeztetett, hogy a miniszterelnök április 29-i bejelentése szerint május 4-től új szakaszába lép a járvány elleni védekezés és kismértékben enyhítenek a korlátozásokon. A turisztikai ágazat szereplői számára ez azt jelenti, hogy hétfőtől Magyarország vidéki településein kinyithatnak a szállodák, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei, kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek, a szabadtéri múzeumok.

Guller Zoltán az újranyitás kapcsán óvatosságra és fegyelmezettségre intett, arra kért minden turizmusban dolgozót és vendéget,

ne úgy értékelje a hétfői nyitást, hogy minden elmúlt és minden visszaállt a rendes kerékvágásba.

Arra figyelmeztetett, hogy ha a járványt nem tudjuk kordában tartani, akkor a kormányzat kénytelen lesz újabb megszorításokat eszközölni. "Lassan fog visszaállni a régi rend, de a fegyelmezettségünkkel, a távolságtartással, azt gondolom meg fogjuk tudni közösen ugorni ezt a nehéz feladatot" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy az új helyzetben a biztonság lesz az elsődleges szempont, és azok a szálláshelyek és vendéglátóhelyek fognak tudni jól szerepelni, amelyek oda fognak figyelni arra, hogy a vendég biztonságban érezze magát.

A turisztikai ügynökség elősegítve a felkészülést, hétfőn minden szálláshelynek és vendéglátóipari egységnek eljuttatja azt a kézikönyvet, amelyben ajánlásokat fogalmaz meg nyugat-európai minták és egészségügyi szervezetek ajánlásai alapján - mondta, azt javasolva az ágazat szereplőinek, hogy fogadják meg ezeket az ajánlásokat és tartassák azokat be a munkatársaikkal.

Szólt arról is, hogy április harmadik hetében újabb reprezentatív kutatást végzett az MTÜ, ezer embert kérdeztek meg nyaralási, utazási terveikről. A tendencia nem változott az előző felméréshez képest:

  • a járvány lecsengését követő fél évben a magyarok 54 százaléka akar belföldön utazni,
  • a többség aktív szabadidős tevékenységet szeretne végezni és fürdőszolgáltatásokat kíván igénybe venni;
  • külföldi utazást a magyarok 23 százaléka tervez.

Guller Zoltán ismertette, hogy április 29-ig a magyarországi szállodákba külföldi vendégek részéről 12 900 foglalás érkezett, a belföldi foglalások száma elérte a 21 700-at, ami több mint 46 százalékkal magasabb, mint 35 nappal korábban. Megjegyezte, hogy

a miniszterelnök bejelentését követő 24 órában megugrott a foglalások száma.

Balatonfüreden például 20-50 százalék közötti foglaltságot értek el a szállodák a nyári hónapokra. Mindezek alapján a turisztikai ügynökségnél egyre bizakodóbban látják a magyar turizmus következő néhány hetének, hónapjának alakulását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×