eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Különböző névértékű Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a budapesti Mammut postán 2019. november 4-én. Ezen a napon a Magyar Posta Zrt. megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postai szolgáltató helyen.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ismét átszabják a lakossági állampapír kereskedést

Szigorít az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a lakossági állampapírok forgalmazásán.

Nem lehet a jövőben biztosítéki ügyletet kötni a jól fizető lakossági állampapírokra, lombardhitelt is tilos rájuk adni, és akinek nincs forintban jövedelme, nem vásárolhat ilyet - írta az ÁKK tájékoztatása alapján a Napi.hu. Az ÁKK szerint az elsődleges stratégiai célja a belföldi háztartások tartós megtakarításainak legszélesebb körű elérése, ezért indokoltnak tartja a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jelenlegi forgalomba hozatali feltételeinek módosítását két ponton.

Ennek jegyében az állam a MÁP Plusz, 1MÁP és PMÁP sorozatok biztosítéki ügyletek útján, valamint biztosíték érvényesítése címén történő átruházását kizárja (mind a tulajdonjog, mind a birtok átruházása tekintetében).

Az átruházási korlátozás nem visszamenőleges hatályú, a szigorítást megelőzően kibocsátott állampapír sorozatok esetén nem alkalmazandó.

Emiatt nem lehet - többek között - lombard hitelt és hasonló lakossági állampapírral biztosított ügyletet kötni. Eddig ez a korlátozás csak a lakossági állampapír forgalmazókra vonatkozott, a többi pénzügyi intézményre nem - írta a Napi.hu.

Másrészről az ÁKK a felsorolt állampapír- típusok befektetői célcsoportjaként kifejezetten a magyar forintban bevételekkel és kiadásokkal rendelkező magánszemélyeket jelöli meg. Ezzel a külföldi lakossági befektetőket gyakorlatilag kizárták a vásárlói körből. Az érvényben lévő forgalmazói szerződések értelmében továbbra is a lakossági állampapír forgalmazást végző befektetési szolgáltatók szerződéses felelőssége, hogy a meghatározott célpiac számára értékesítsék az állampapírokat.

A módosításokat tartalmazó új állampapír-sorozatokat 2020. április 14-én hirdetik meg, a változtatásokat az ÁKK az április 20-i forgalomba hozatali kezdőnappal vezeti be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×