INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

koronavírus

gazdaság

javaslatok

bkik

Munkatárs Eurót számol egy Régi Posta utcai pénzváltóban, Budapesten. A Magyar Nemzeti Bank mai, hivatalos devizaárfolyama szerint 1 Euro 306,58 forintot, a dollár 234,08 forintot ér.

Százezer forintos állami fizetéskiegészítést javasol a BKIK

Infostart

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a kormánynak elküldött javaslatai között szerepel, hogy az alkalmazottak 100 ezer forintos fizetéskiegészítést kaphatnának az államtól, ha a cégük legalább félállásban tovább foglalkoztatja őket.

A kilenc pontból álló javaslatcsomagban szerepel többek között, hogy az állam egészítse ki azoknak a diplomás alkalmazottaknak a fizetését, akiket az adott cég június végéig legalább félállásban tovább fogllalkoztat és fizetésként odaadja nekik a garantált bérminimum felét, azaz 70 ezer forintot.

Emellett a kata-mentesség kiterjezstését is szeretné elérni a BKIK - írja a napi.hu.

A bérleti díjak terhét az állami keresletkorlátozó intézkedések ideje alatt egyenlő arányban érdemes a három érintett fél között felosztani. Az ingatlantulajdonosok kapják meg az államtól az eddigi bérleti díj egyharmadát, amiért cserében engedjék el egy másik harmadát. A vállalkozók pedig a forgalmuk visszaesésének függvényében vagy fizessék ki a harmadik egyharmadot vagy kapjanak erre fizetési kedvezményt a válság utánra. A fizetési kedvezmény megoldására érdemes lehet a kereskedelmi bankokat bevonva, kedvezményes kamatozású hitelt biztosítani.

A bérleti díjakat euróalapon tartalmazó szerződések esetében a BKIK 330 forint/euró árfolyamon fixálná a díjszámítást a válság idejére.

Az állam átmenetileg 100 ezer fővel emelje fel azonnali hatállyal a közmunkaprogram országos keretszámát és biztosítsa az ehhez szükséges forrásokat.

Az állam minden lehetséges eszközzel teremtse meg az építőipari munkák biztonságos végzésének lehetőségét.

Az uniós források gyors mozgósításával és átcsoportosításával a kormány teremtse meg a finanszírozását és indítsa el a már engedélyezési és kiviteli tervekkel rendelkező, de korábban forráshiány miatt elutasított állami és önkormányzati építőipari beruházásokat.

Az állam sürgősséggel állítson fel egy munkaerő mobilitási alapot, amiből többoldalúan támogassa a turizmusban munkáját vesztő emberek mezőgazdaságba és építőiparba átáramlását.

Mivel az érintett iparágak fizetései, munkakörülményei és presztízse jelentősen eltér, így többféle támogatást kell egyszerre alkalmazni. Egyrészt szükség van a mezőgazdasági fizetések mellé egy havi 50 ezer forintos mértékű állami bérkiegészítő támogatásra. Másrészt szükséges a munkaerő-mobilitás elérése érdekében az utazási és szállási költségek támogatása.

A kormány a válság idejére ideiglenesen módosítsa a munkabérre vonatkozó végrehajtási szabályokat, és 10 százalékban maximalizálja a bejelentett bérből a korábbi tartozások megtérítésére fordítható mértéket.

A főállású katás vállalkozók ideiglenes adómentességének kiterjesztése az összes válság által érintett iparágra.

A piaci szektorban a közép és felsőfokú végzettségűek körében veszélyben levő körülbelül 800 ezer embernek a munkahelyének a megtartása érdekében át kell venni a német "Kurzarbeit" módszert.

Ha a munkaadó vállalja, hogy félállásban legalább a garantált bérminimumon tovább foglalkoztatja június 30-ig a munkavállalóit (ez legalább nettó 70 ezer forintos fizetést jelent), akkor erre a három hónapra az állam havi 100 ezer forinttal kiegészíti a munkavállaló bérét, így az legalább nettó 170 000 forint lesz.

Az állami kifizetést kössék a munkavállalók munkaadókkal egyeztetett önként vállalt önképzési programjához.

A készlet leselejtezési veszteséget szenvedett vállalkozások kapjanak egyszeri, iparáganként különböző, az iparág készlettartási sajátosságaihoz igazodó, az árbevétel százalékos arányában kiszámított állami kárenyhítést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kollányi Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018