INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

koronavírus

kormány

kormányinfó

gazdaságvédelem

gulyás gergely

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében. A kormány megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását a koronavírus terjedése miatt. Beutazási tilalmat rendel el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre, kivéve, ha magyar állampolgárok.

Több alapot hoz létre a kormány, 2 ezer milliárd forint kerül bele

Infostart

Különadókat vezetnek be, a párttámogatások felét is a járvány védekezésre kell fordítani. A tárcáknál is átcsoportosítást hajtottak végre – hangzott el a kormányinfón.

A kormány létrehoz egy koronavírus-járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is, valamint felállítanak egyet az uniós támogatásokra is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint a járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány.

  • Ide kell befizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, ez 1,2 milliárd forintot tesz ki.
  • A multinacionális láncokat terhelő, újra bevezetendő kereskedelmi adó 36 milliárd forintot jelent.
  • A bankoktól 55 milliárd forintot vár a kabinet.
  • A gépjárműadó önkormányzatoknak járó része is az alapba kerül, ez 34 milliárd.

A miniszter elmondta: aaz alapba 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, mivel a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat. Az intézkedések április 15-től vagy május 1-jétől hatályosak.

Elhangzott az is, hogy az egyszeri bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítést júniusban vagy júliusban fizetik ki az egészségügyi dolgozóknak. Ez összesen 70 milliárdos forrást tesz ki. Emellett az egészségügyi szakdolgozók és a védőnők 20 százalékos béremelést kapnak novemberben, ez több mint 80 milliárd forintot jelent.

A gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alapban 1345 milliárd forint áll rendelkezésre.
  • A minisztériumoktól elvont források 922 milliárdot tesznek ki.
  • A Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevétele is teljes egészében idekerül, ami 423 milliárd forintot jelent.

Az elmúlt hónapban azok a gazdaságvédelmi intézkedések, amelyeket a munkahelyek megőrzésére hoztak, eddig mintegy 100 milliárd forintba kerültek.

Bejelentette azt is, hogy hétfőn Orbán Viktor kormányfő, kedden pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fog a gazdaság-újraindítási akcióterv részleteiről beszélni, és a Magyar Nemzeti Bank is fontos bejelentéseket tesz majd.

A GDP 18-22 százalékát érintheti az akcióterv, amely a gazdaságtörténet messze a legnagyobb gazdasági csomagja lesz.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a kormány nyit egy EU-s alapot is, ebben mindenki látni fogja majd, mennyit segít Brüsszel a járványügyi védekezés ügyében Magyarországon. Plusz pénzt nem kapunk, pályázati könnyítés van csak, de ez nem plusz forrás – közölte.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

A teljes kormányinfó
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018