INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

eu

dohánygyár

illegális

Csempészet helyett jönnek az illegális dohánygyárak

Csempészet helyett jönnek az illegális dohánygyárak

Infostart

Két tűz között a törvényes dohánygyártás – heti szinten zárnak be illegális dohánygyárakat az európai hatóságok.

Az Európai Unió Bizottsága a napokban kezdte meg a dohányadó-irányelv felülvizsgálatát, melyben meg kívánja szabni a tagállamoknak, így Magyarországnak is, hogy mekkora adóterhet vessenek ki a cigarettára és a sodrós dohányra. Ezzel egyidejűleg a KPMG 2018 évi feketepiaci felmérésében ismertetett jelenség, miszerint az illegális termékeket már nem becsempészik az Európai Unióba, hanem ott gyártják, erősödni látszik: az Európai Unió tagállamainak hatóságai 2020-ban hetente átlagosan két illegális dohánygyárat derítenek fel.

Belgiumban, Lettországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Olaszországban is eredményes razziát tartottak a hatóságok. A leleplezett spanyol üzemben óránként 3500 szál cigarettát tudott előállítani a 20 fős szervezett bűnözői csoport. Az unió belső feketepiacán a KPMG mérése szerint 43,6 milliárd szál illegális üzemekben előállított cigaretta volt 2018-ban, ami akkor 10 milliárd eurós veszteséget jelentett a tagországoknak.

2019-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is rajta ütött egy illegális cigarettagyáron, Budapesten. A vámhatóság eredményességének és a Pénzügyminisztérium következetes adópolitikájának köszönhetően a legfrissebb felmérések szerint a cigaretta-feketepiac arányát Magyarországon az EU átlaga alatt sikerült tartani.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018