eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Csempészet helyett jönnek az illegális dohánygyárak

Két tűz között a törvényes dohánygyártás – heti szinten zárnak be illegális dohánygyárakat az európai hatóságok.

Az Európai Unió Bizottsága a napokban kezdte meg a dohányadó-irányelv felülvizsgálatát, melyben meg kívánja szabni a tagállamoknak, így Magyarországnak is, hogy mekkora adóterhet vessenek ki a cigarettára és a sodrós dohányra. Ezzel egyidejűleg a KPMG 2018 évi feketepiaci felmérésében ismertetett jelenség, miszerint az illegális termékeket már nem becsempészik az Európai Unióba, hanem ott gyártják, erősödni látszik: az Európai Unió tagállamainak hatóságai 2020-ban hetente átlagosan két illegális dohánygyárat derítenek fel.

Belgiumban, Lettországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Olaszországban is eredményes razziát tartottak a hatóságok. A leleplezett spanyol üzemben óránként 3500 szál cigarettát tudott előállítani a 20 fős szervezett bűnözői csoport. Az unió belső feketepiacán a KPMG mérése szerint 43,6 milliárd szál illegális üzemekben előállított cigaretta volt 2018-ban, ami akkor 10 milliárd eurós veszteséget jelentett a tagországoknak.

2019-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is rajta ütött egy illegális cigarettagyáron, Budapesten. A vámhatóság eredményességének és a Pénzügyminisztérium következetes adópolitikájának köszönhetően a legfrissebb felmérések szerint a cigaretta-feketepiac arányát Magyarországon az EU átlaga alatt sikerült tartani.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×