INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

koronavírus

világgazdaság

jegybank

kamat

Koronavírus - Összehangolt akciót jelentettek be a világ vezető jegybankjai

Infostart / MTI

Összehangolt akciót jelentettek be a világ vezető jegybankjai vasárnap éjjel az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásainak enyhítése céljából.

Az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed közlemény útján tudatta, hogy 1 százalékponttal 0 és 0,25 százalék közötti sávba csökkentette irányadó kamatlábát, és bejelentette, hogy mindaddig ebben a tartományban tartja majd a kamatot, amíg a vírus okozta válság el nem múlik. A Fed egyúttal 500 milliárd dollár amerikai állampapír és 200 milliárd dollár jelzálogalapú értékpapír felvásárlását is bejelentette.

Az összehangolt intézkedésekben részt vesz az Európai Központi Bank, a kanadai, a brit, a japán és a svájci jegybank is.

A világ legjelentősebb gazdaságainak központi bankjai hétfőtől egységesen 25 bázisponttal mérséklik az amerikai dollárra vonatkozó likviditási csereügyletek árát, amivel az a céljuk, hogy likviditást biztosítsanak, s csökkentsék a feszültséget a pénzpiacokon, valamint kínálati oldalról segítsék a háztartások és a vállalkozások hitelhez jutását.

Az amerikaidollár-csereügyletek árának csökkentése következtében a világ pénzintézetei alacsonyabb áron vehetnek fel rövid lejáratú kölcsönöket amerikai fizetőeszközben, ami megkönnyíti, hogy dollárhoz jussanak, s így elősegíti a hitelezést, s remélhetőleg elkerülhető, hogy a mintegy tíz évvel ezelőtti globális gazdasági válsághoz hasonló szűkösség alakuljon ki a hitelpiacokon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018