eur:
391.94
usd:
366.68
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: NÚSZ

Ecuadorban építi ki az útdíjfizetési rendszert a NÚSZ Zrt.

Együttműködési megállapodást írt alá Ecuador Közlekedési és Közmunkaügyi Minisztériumával a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Quitóban.

A Jose Gabriel Martinez Castro miniszter és Bartal Tamás vezérigazgató által aláírt egyezmény értemében a magyar állami vállalat az elektronikus útdíjfizetés bevezetésével és a közúti közlekedésszervezés átalakításával kapcsolatban megvalósíthatósági tanulmányt készít, és kísérleti projektet valósít meg Ecuadorban. Az együttműködés végső célja az elektronikus útdíjfizetésre történő áttérés a dél-amerikai országban – áll a NÚSZ Zrt. közleményében.

Dél-Amerika számos országában nincs elektronikus útdíjfizetési rendszer, a NÚSZ Zrt. által működtetett magyar megoldás iránt ezért folyamatos az érdeklődés a régióból. A Bartal Tamás vezérigazgatóból, Varga Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóból és Kitta Gergely stratégiai és kormányzati kapcsolattartásért felelős igazgatóból álló tárgyalódelegáció az ottani felek kezdeményezésére 2019. őszén kezdett tárgyalásokat a kolumbiai, perui és ecuadori szaktárcákkal és útdíjszedő társaságokkal az elektronikus útdíjfizetésre történő átállásról.

Az ecuadori magyar nagykövetség támogatásának köszönhetően az egyeztetések elsőként Ecuadorban vezettek eredményre, ahol a NÚSZ és az ecuadori Közlekedési és Közmunkaügyi Minisztérium vezetői a hét elején megállapodást kötöttek egymással. Ennek értelmében a magyar társaság az útdíjfizetés modernizációjával kapcsolatban megvalósíthatósági tanulmányt készít, és ahhoz kapcsolódóan pilot projektet is megvalósít, amely alapján megtörténhet az elektronikus útdíjfizetés bevezetése a latin-amerikai országban.

A 283 ezer négyzetkilométeren elterülő Ecuador 8.100 kilométernyi aszfaltozott közúthálózattal rendelkezik. Ennek a hálózatnak mintegy 20 százaléka útdíjköteles és a járművezetők 75 százaléka a hagyományos, sorompós díjfizető állomásoknál készpénzben fizeti meg az útdíjat. A NÚSZ Zrt. feladata ennek a rendszernek az átfogó fejlesztését és egységesítését, továbbá a díjpolitika megújítását célzó koncepció kidolgozása.

Ecuadornak a közúti közlekedés és áruszállítás szempontjából kulcsszerepe van, mivel az Észak-, Közép- és Dél-Amerikát összekötő, a világ leghosszabb gyorsforgalmi útvonalának számító, 21 országot összekötő Pánamerikai főút fontos állomása. A NÚSZ a mozgó tehergépjárművek súlyának mérését lehetővé tevő rendszer kiépítésére kiírt nemzetközi pályázat iránt is érdeklődik. A tendert áprilisban írják ki Ecuadorban, a 16 helyszínes súlymérő állomáshálózat kiépítési és tíz éves üzemeltetési díja körülbelül 30 millió dollárra tehető.

A hét elején aláírt együttműködési megállapodás révén a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az ázsiai és az európai piac mellett a dél-amerikai kontinensen is aktívvá vált.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×