eur:
394.82
usd:
370.32
bux:
65383.44
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Pixabay.com

Célzott intézkedéseket sürget az IMF a koronavírus hatásai miatt

Forrásbővítés és célzott adókedvezmények egyaránt segítenék a gazdasági negatív hatások leküzdését a Nemzetközi Valutalap szerint. Közben a Magyar Nemzeti Bank már lépett is, és a legújabb devizaswap tenderén felhagyott az eddigi likviditás-szűkítéssel, és 50 milliárd forinttal növelte az egy hónapos lejáratra szóló állományát.

Célzott intézkedésekkel kellene védekezni a világ kormányainak a koronavírus gazdasági hatásaival szemben, a jegybankoknak pedig fel kell készülniük, hogy szükség esetén likviditást nyújtsanak a bankoknak és a vállalatoknak – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főközgazdásza blogbejegyzésében, amit a Portfolio szemlézett. Gita Gopinath, az IMF főközgazdásza szerint az

a cél, hogy megakadályozzuk, hogy a jelenlegi átmeneti válság tartóssá váljon és munkanélküliséggel, illetve csődökkel járjon.

Bejegyzésében sürgeti a kormányokat, hogy minél előbb hozzanak jelentős intézkedéseket, melyek megvédhetik a fogyasztókat a koronavírus-járvány lehetséges negatív hatásaitól, ebben a jegybankoknak is partnereknek kell lenniük.

A potenciális kormányzati lépések a készpénztranszferektől az adókedvezményeken át a jegybanki likviditásnövelésig bezárólag terjedhetnek.

Gita Gopinath szerint a jegybankoknak további kamatvágásokra és eszközvásárlásokra lenne szükségük, ez védhetné meg a pénzügyi piacokat a jelenlegi helyzetben, amikor erős a félelem a pénzügyi kondíciók szigorodásától. Emellett kiemelten kellene támogatni a kkv-kat, melyek erőteljesebben kitettek a negatív hatásoknak.

Időközben a Magyar Nemzeti Bank is reagált - vélhetően a hétfőn a világ tőzsdéin végigsöprő pánikra. A tervezettnél 50 milliárd forinttal nagyobb értékben fogadott el ajánlatokat az egy hónapos lejáratú devizaswap tenderen - írta a Portfolio. Eredetileg mind a négy futamidőn (1, 3, 6, 12 hónap) egyaránt 7,73 milliárd forintnyi összeget hirdetett meg a hétfői tenderen, ezzel a felkínált összeg gyakorlatilag megegyezett a 31,1 milliárdos lejárattal.

Aztán meglepetésre

az egy hónapos futamidőn 57,8 milliárdot fogadtak el, a másik három esetben fenntartották a terveket.

Így összesen a 31 milliárdos lejárat mellett 81 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat a jegybank, vagyis a swapállomány 50 milliárd forinttal 1992,7 milliárd forintra emelkedett. December eleje óta nem volt példa erre. AZ MNB közleményében úgy indokolta a lépést, hogy

"a jegybank a likviditási folyamatokra reagálva, a megfelelő bankrendszeri likviditás biztosítása érdekében"

- fogadta el a plusz ajánlatokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×