eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Napi 4 milliárd forinttal több adót akar idén beszedni a NAV, mint tavaly

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz beadott több mint 10 millió adatlapból 500 ezer volt hibás 2018-ban - mondta el az InfoRádióban a NAV adóügyi főigazgatója, Sinkáné Csendes Ágnes, aki az elektronikus számlázást segítő, illetve a foglalkoztatási adatokat tartalmazó applikációkról is beszélt.

Nagyjából 5,5 millió ember kapja meg az Ügyfélkapun keresztül elektronikus úton szja-bevallását a NAV-tól - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Sinkáné Csendes Ágnes adóügyi főigazgató.

"Nagyon nagy azoknak a száma, akik változtatás nélkül fogadják el, és olyanok is, akik el sem fogadják, így válik az adatlapjuk május 20-án bevallássá. Ez

meghaladja a 2 milliós kört.

Gyakorlatilag az adóhatóság az összes adatot látja, ami a kifizetőktől beérkezik, tulajdonképpen tehát csak olyan adatot kell beilleszteni, mint egy ingatlanértékesítés jövedelme, egy családi kedvezmény értékesítése, ahol már különféle döntéseket kell meghozni a megosztásról, illetve egyéb kérdésekben."

Tavaly indult a NAV online nyomtatványkitöltő alkalmazása, amellyel benyújthatók például a jövedékiadó-bevallások vagy igényelhető az adóazonosító szám.

"Egy webes alapú kitöltés előnye, hogy nincs hibázási lehetőség, ami egy űrlapalapú kitöltésnél előfordul, ráadásul a webes alapú kitöltésnél az interneten tudunk figyelmeztetni a hibás kitöltésre, hibásan be sem lehet küldeni."

2018-ban a 10 millió beküldött űrlapból 500 ezer volt hibás - tette hozzá Sinkáné Csendes Ágnes.

"Több mint

200 nyomtatványt szeretnénk ebbe a rendszerbe betölteni, jelenleg 18-nál tartunk.

De azt tudom mondani, hogy a tavalyi évben 8000 nyomtatványt nyújtottak be az alkalmazás segítségével, ezek mindegyike hibátlan volt, míg ugyanezen adatlapoknál a beérkező űrlapos bejelentéseknél több tízezer volt hibás bejelentés."

A főigazgató arról is beszélt, hogy a NAV idén a tavalyinál

napi szinten 4 milliárd forinttal több adót tervez beszedni.

A NAV-nak az elektronikus számlázást segítő új applikációja is van. De Sinkáné Csendes Ágnes távolabbról kezdte.

"2018. július 1-től biztosított egy lehetőség, ami tulajdonképpen azért készült, hogy ha már van egy vállalkozókat terhelő kötelezettség, azzal kapcsolatban a vállalkozó igénybe vegyen egy ilyen ingyenes szolgáltatást, a NAV számlázóprogramját."

Ezt

a - magyar különlegességnek számító - számlázóprogramot már 20 ezren használják, ezért rendeltek hozzá egy áprilistól hozzáférhető applikációt is,

amit nagyon egyszerű használni az ígéretek szerint, és nem csak számlázásra való, különböző adóügyi statisztikai adatok is hozzáférhetők általa.

"Ha a vállalkozó reggel leül és megnézi a telefonját, láthatja, hogy az általa beküldött számlaadatok milyen minőségűek; a könyvelő is látja a számlaadatokat, és ugyanezt látja az adóhatóság is. Mindenki ugyanazokkal az adatokkal tud dolgozni."

És már készül egy, a foglalkoztatási adatokat megmutató applikáció is.

"Nem csak azt látja a magánszemély, hogy be van-e jelentve, hanem azt is, hogy korábban hová volt. Azt gondoljuk, hogy ez erősíteni fogja az adótudatosságot és a gazdaság fehérítését" - mondta. Ez utóbbi applikáció 2021 második felétől lesz elérhető.

Alább a teljes beszélgetést meghallgathatja, megtekintheti.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×