eur:
393.55
usd:
367.68
bux:
66076.82
2024. április 23. kedd Béla
Érdeklődők a Magyar Telekom T-Pont üzletében, a budapesti Mammut bevásárlóközpontban.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Nőtt a Magyar Telekom nyeresége és bevétele

A Magyar Telekom Nyrt. 2019-ben 666,7 milliárd forint árbevételt ért el, ami 1,5 százalékkal haladja meg az előző évit, adózott nyeresége 4,2 százalékkal 44,5 milliárd forintra nőtt - közölte a társaság a tőzsde honlapján.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált, nem auditált eredménykimutatás szerint a negyedik negyedévben az összes bevétel 4,1 százalékkal 182,3 milliárd forintra, az adózott nyereség 68,5 százalékkal 12,9 milliárd forintra emelkedett, ami nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Az elemzők 4,9 százalékos (180,5 milliárd forint) bevételnövekedést és az adózott eredmény 72 százalékos (12,9 milliárd forint) bővülését várták a tavalyi negyedik negyedévre.

A Telekom az idei évben és jövőre is a tavalyihoz képest nagyjából változatlan árbevételre számít,

az EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti) eredményében pedig 1-2 százalékos növekedést vár mindkét évben.

Osztalék

A Magyar Telekom Nyrt. igazgatósága a 2019-es üzleti év után részvényenként 20 forint osztalék fizetését javasolja a közgyűlésnek - közölte a cég. A Telekom április 8-án tartja éves rendes közgyűlését, amely végső döntést hoz az osztalékról.

Az osztalékjavaslat jóval alacsonyabb a tavaly fizetett 25 forintnál, amelyet a 2018. évi eredmény után kaptak a részvényesek. A Telekom az egy évvel ezelőtt, 2019 februárjában közzétett középtávú vállalati előrejelzésében még részvényenként 27 forint osztalék fizetését valószínűsítette a 2019. évi eredmény után.

A társaság közölte azt is, hogy az igazgatóság döntést hozott egy 5,2 milliárd forint értékű részvény-visszavásárlási program indításáról, amelyre szintén felhatalmazást kell kapnia az éves közgyűléstől.

Az igazgatóság javaslata szerint az osztalékfizetésre vonatkozó tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja 2020. május 12., az osztalék kifizetésének kezdőnapja pedig 2020. május 21.

Az egyes részvényeseknek ténylegesen fizetendő osztalék mértékét a cég alapszabályának megfelelően számítják és fizetik ki, azaz a társaság a saját részvénynek minősülő részvényekre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×