INFORÁDIÓ 
2020. október 20. kedd
Vendel

dízel

karbonsemlegesség

európai unió

kibocsátás-csökkentés

Desiro motorvonat közlekedik Csömör és Kistarcsa között 2019. április 12-én, tehermentesítve a gödöllői HÉV vonalat a Csömör-Kerepes szakaszon a Pécel és Aszód közötti vasútvonal felújítása alatt. A munkálatok során mindkét sínpárt újjáépítik, illetve Péceltől Turáig átépítik az állomásokat.

Eltűnhetnek a dízelmozdonyok

Infostart

A kötöttpályás járművek sem mentesülhetnek a szigorú karbonszabályok alól Európában, ám a parlament és a tanács rendelete olyan szigorú, hogy annak egyelőre egyetlen dízelüzemű vasúti jármű sem felel meg.

Az Európai Unió a kötöttpályás járművekre is szigorúbb karbonkibocsátási szabályokat léptet életbe: a parlament és a tanács rendelete alapján jövő év január 1-jétől csak Stage V. kibocsátási határértékeket teljesítő dízelmotorokat lehet forgalomba hozni. Ám jelenleg a gyártók egyetlen olyan dízelüzemű vasúti járművet sem kínálnak, amely meg tudna felelni ezeknek.

A régi motorvonatok, motorkocsik és mozdonyok persze egyelőre maradhatnak, ugyanakkor a Nemzetközi Vasútegylet arra készül, hogy nullaemissziós működést ír elő tagjainak 2050-re.

A vasúti járműveket viszont harmincéves működésre tervezik, így hamarosan nem lesz értelme dízelüzemű motorvonatokat vagy mozdonyokat vásárolni – írta a Vasutas magazin alapján a Magyar Nemzet.

Nem lehet mindenhol mentsvár a villamosított pálya, számos helyen ugyanis nem lehet vagy nem érdemes villamosítani (például a kisebb forgalmú mellékvonalakon, de a rendezőpályaudvarokon a tolatómozdonyok is kizárólag dízelüzeműek jelenleg).

A megoldás a villany-hibrid mozdonyok, motorvonatok használata lehet. Ezek olyan elektromos járművek, amelyek a felsővezetékkel ellátott pályán hagyományos villanyvonatként működnek, ám a villamosítatlan pályán akkumulátorok segítségével látják el árammal a motorokat.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018