eur:
394.3
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Hosszabb távon éri meg a nőknek az adómentesség

Érezhetően megterheli a költségvetést az, ha nem kell személyi jövedeladót fizetniük azoknak az édesanyáknak, akik három gyermeket szültek vagy neveltek fel - mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető elemzője. Ezt pedig valahogyan ellentételezni kell majd.

A háromgyermekes anyákat az élethelyzetüktől függően legalább háromféleképpen érintheti a személyi jövedelemadó mentesség - mondta az InfoRádiónak Madár István, a Portfolio vezető elemzője. A gyerekek születését követően a nők nagy része jellemzően otthon marad, és nem vállal személyi jövedelemadóköteles munkát, mivel a gyermeknevelés terhei, erőfeszítései mellett erre nincs lehetőségük.

Amikor azonban az anyák újra munkába állnak, dolgozni kezd ez az szja-mentesség, egészen pontosan akkor,

ha van két kereső a családban, nekik pedig elég magas a jövedelmük ahhoz, hogy az egyébként elég jelentős, maximum 99 ezer forintos családi adókedvezményen túl van még mit elengedni

- jegyezte meg Madár István.

A Portfolio számításai szerint két minimálbéres kereső esetén nem jelentene nagyon sokat az szja-mentesség, hiszen a keresetük, valamint az adó- és járulékterheik alapján a már most is elérhető 99 ezer forintos családi adókedvezmény szinte teljes egészében mentesíti őket a közterhek megfizetése alól.

A jövedelem növekedése jelentősen, érdemben befolyásolja, hogy mennyit is kereshet valaki: az elemző szerint

ha mindkét szülő 400 ezer forint körüli nettó keresettel bír, akkor akár már havi nettó 100 ezer forintot jelenthet a 3 gyermek után ígért szja-mentesség,

de már az átlagkereset környékén is elég jól járhatnak a családok: az anya adómentességével mindössze 12 százalékos a család adóterhelése.

Az igazi előnyei a szabályozásnak azoknál mutatkozik meg, akiknek felnőnek a gyermekei, és ezzel megszűnik a családi adókedvezmény igénylésének lehetősége. Vagyis közép- és hosszabb távon már az alacsonyabb jövedelmű anyák is profitálnak az adómentességből.

Elmondható tehát, hogy rövidtávon a magasabb jövedelműek, közép- és hosszabb távon pedig az idősebbek a nyertesei ennek az szja-mentességnek.

A négy gyermeket nevelő családok számát 38 ezerre teszi a KSH, az édesanyákét kerekítve 40 ezerre becsülik, de az elemző szerint ez nem esik egybe automatikusan az szja-mentességre jogosultak, illetve az azt valóban igénybe is vevők körével. Részben azért, mert a négy gyermeket nevelő nőkre valószínűleg fokozottan érvényes az, hogy inaktívak, ugyanakkor akik felnevelték a gyermekeiket, még jogosultak az adómentességre.

Vagyis egyelőre nincs pontos adat a valóban érintettek köréről - mondta az elemző. Ennek alapján, ha a 3 gyermeket nevelő nőkre is kiterjesztik az szja-mentességet, ez a kör akár a négy-ötszörösére is növekedhet - tette hozzá Madár István.

Az elemző szerint a potenciális érintettek számát illető bizonytalanságok miatt az idei évre a költségbe szja-mentességre betervezett nagyjából 25 milliárd forint körüli kiesés akár ennek a nyolc-tízszeresére,

200-300 milliárd forint körüli összegre is növekedhet, ha kiterjesztik a 3 gyermekes anyákra is a kedvezményt.

Ez utóbbi költségvetési hatását azonban valahogyan ellentételezni kell - hívta fel a figyelmet Madár István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×