eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyugdíjas férfi pihen meg séta közben a Margitsziget virágoskertjének padján a novemberi napsütésben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Komoly változással szembesülnek a nyugdíj előtt állók, erre készülhetnek

Változott január 1-től a nyugdíjkorhatár előtti adategyeztetés, kiderült, mi lehet ennek az oka.

A nyugdíj előtt állóktól a jövőben csak a várható nyugdíjazást megelőző három és nem öt-nyolc évben kérhetnek adatokat az illetékes hatóságok, vagyis a kerületi és a járási kormányhivatalok.

A nyugdíjkorhatár előtti adategyeztetés célja, hogy a korábbi évtizedek szolgálati időszakait, kereseteit, járulékait számba vegyék és az adateltérések, a hiányzó adatokkal kapcsolatos kérdések időben kiderüljenek, a nyugdíj folyósítását ne kelljen elhalasztani a problémák tisztázásáig.

Az eljárás nem csak az érintettek számára lehet problematikus, hanem a hatóságok számára is hatalmas munka:

tavaly például papíron 1,9 millió emberrel kellett egyeztetnie a hivataloknak

- írja a Napi.hu.

A portál megkérdezte a Miniszterelnökséget a változás okáról, a válasz szerint "a kormányhivatalok működésének egyszerűsítéséről szóló törvénycsomag célja, hogy bizalomra épülő, gyors és hatékony ügyintézést hozzon létre. Az adategyeztetési eljárás lerövidítésére az állampolgárok érdekében került sor, az állampolgároktól érkező visszajelzések alapján. Korábban, az akkor hatályos jogszabály alapján a nyugdíjkorhatártól még messze (sok esetben 5-8 évre) lévő polgárokat kereste meg a nyugdíjbiztosítási igazgatóság.

Az állampolgárok nehezményezték, hogy az állam már a nyugdíjazásukat tervezi az érintett személyeknek.

Ezen tapasztalatok figyelembe vételével döntött az Országgyűlés az adategyeztetési eljárás lerövidítéséről. A kormányhivatali nyugdíjbiztosítási szakterület megfelelő létszámmal működik és az adategyeztetési feladatot is maradéktalanul látja el".

A Napi.hu-nak nyilatkozó nyugdíjszakértőt szerint a módosításoknak pragmatikus okai lehettek, a túlterhelt hivatalok megpróbálják a munkaterheket úgy menedzselni, hogy azokat időben el lehessen végezni.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×