eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Most kiderül, ki miért és mennyit fizet a bankjának

Új szabály érkezett: ezentúl a banki ügyfelek minden év elején részletes éves kimutatást kapnak a szolgáltatásokról.

Egy európai uniós irányelv új kötelességet ró a bankokra: januártól közzé kell tenni egy előre szabott lista összes elemét, rajta pedig az szerepel, ki, miért és mennyit fizet a banki szolgáltatásokért.

Mint Turzó Ádám, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta, azért hozták létre ezt a jogszabályt, hogy

  • némi átláthatóságot vigyenek a rendszerbe,
  • az egyes bankok szolgáltatásai összehasonlíthatóvá váljanak.

"A díjlista minden banknál teljesen ugyanaz, így ha egy ügyfélnek van két bankszámlája, meg tudja nézni, hogy egyik vagy másik banknál miért mennyit fizet. A bankszámla-összehasonlító szolgáltatók is e lista alapján fognak ezentúl dolgozni. Mostantól sokkal egyszerűbb lesz a banki díjakat összehasonlítani, mint bármikor korábban" - mondta Turzó Ádám.

A listán húsz különböző tétel szerepel, ezek közül a fontosabbak: számlavezetés, SMS-szolgáltatás, készpénzfelvételi vagy átutalási díjak, bankkártyához kapcsolódó különböző díjak.

Arra a kérdésre, hogy elindulhat-e ennek folyományaként egy bankváltási folyamat, az elemző azt mondta:

"abszolút!"

"Ha az emberekben tudatosul az, hogy miért és mennyit fizettek, akkor elgondolkodhatnak azon, hogy esetleg bankot váltanak. Azt gondolom, január-február környékén nem kell váltási hullámra gondolni, de hosszabb távon mindenképpen tudatosabban fognak az emberek a pénzügyeikkel bánni" - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: olyanok is sokan lehetnek majd, akik nem bankot, csak számlacsomagot váltanak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×