INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

szentiványi mátyás

ogyéi

gyógyszer

neta

A gyógyszercégek nem ússzák meg egykönnyen a gyógyszerhiányt

A gyógyszercégek nem ússzák meg egykönnyen a gyógyszerhiányt

Infostart

Évek óta stagnálás figyelhető meg a hazai gyógyszerkivonás tekintetében, és négyszer több csipszadó-felajánlás érkezett az idei évben az OGYÉI-hez – a többi között erről is beszélt az intézmény főigazgatója a Világgazdaságnak.

Szentiványi Mátyás megfogalmazása szerint világjelenség lett a gyógyszerhiányok számának növekedése. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az ilyen esetekben a probléma megoldása érdekében koordinálja és tájékoztatja a piaci szereplőket. A főigazgató a Világgazdaságnak nyilatkozva megjegyezte, annak a gyógyszercégnek, amelynek a terméke magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik, ellátási kötelezettsége is van, így,

ha nem tudja biztosítani a készítményét a lakosság számára, akkor bírságra is számíthat:

100 ezertől akár 500 millió forintig. Az intézet azonban inkább a megoldásokra törekszik, tette hozzá, így egyedi- és kontingensengedélyek kiadásával segítik, hogy a nagykereskedőkön keresztül a betegek a hiánykészítményekhez is hozzáférhessenek.

A főigazgató arról is beszélt a gazdasági lapnak, hogy idén november végééig összesen 18 esetben fordult elő termékkivonás, amiknek nagy része patikai szintű volt, csupán két esetben volt szükség betegszintű visszahívásra. Nem gondolja ugyanakkor, hogy ezek befolyásolnák a betegek gyógyszerekbe vetett hitét, sőt, a fokozott hatósági felügyelet biztonságérzetet is adhat a szakember szerint.

Szentiványi Mátyás a neta, vagyis a népegészségügyi termékadóval kapcsolatos 10 százalékos felajánlásokkal kapcsolatban elárulta: ebben felfutás tapasztalható, hiszen míg tavaly 20-25 millió forint netafelajánlás érkezett a cégek részéről, addig az idén

90-100 millió forinttal zárják az évet.

Az említett jelentős növekedés pedig azzal magyarázható, hogy az OGYÉI is megkereste a cégeket, és arra kérték őket, támogassák azokat az egészségmegőrző programokat, amiket az intézet szervez.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018